Сподели в Facebook  

понеделник, 27 април 2009 г.

откриха нов начин за контрол на кръвното налягане

Британски учени твърдят, че са успели да открият нов начин за контрол на кръвното налягане на хора (не на мишки, бел. на прев.), което на теория може да помогне за създаването на нови лекарства против хипертония и сърдечни пристъпи

Според последните данни от повишено кръвно налягане страда една четвърт от населението на планетата и въпреки, че съвременните лекарства доста ефективно качват или смъкват налягането, не всички от тях могат да го контролират.

Новият подход за контрол на налягането, разработен от учени от Кралския колеж в Лондон, се базира на процеса на окисляването. Медиците признават, че до този момент окислителните процеси в организма са носили повече вреда, отколкото полза. Така свободните радикали и оксиданти, такива като водородният пероксид, могат да нанесат значителна вреда на клетките.

Да, но тези съединения имат критична роля за функциониране на нормалните клетки.

Киназите на протеин G са важна разновидност на белтъка, който присъства във всички тъкани на организма, но в сърдечносъдовата система този елемент изпълнява и ролята на регулатор на налягането.

Друг важен елемент за контрол на кръвното налягане в организма е азотният окис, който присъства в кръвните клетки.

Британските медици са открили метод, с чиято помощ нивата на киназите на протеин G могат да се регулират абсолютно независимо от азотния окис.

Учените се убедили, че такива оксиданти като водородният пероксид, могат да бъдат свързващо звено между две различни аминокиселини, които активират киназите. С други думи, ако успеят да активират киназите по изкуствен начин, медиците ще постигнат намаляване на кръвното налягане.

В близко време медиците имат намерение да усъвършенстват тази техника за борба със сърдечните пристъпи.
Източник:www.lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар