Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

НАРОДНА МЕДИЦИНА

Лек за всяка болка
Народната медицина има в съкровищницата си "лек за всяка болка". Някои от нетрадиционните методи са лесни за изпълнение и ако не помогнат, то поне със сигурност няма да навредят.

1. Полезно е да се вземе топла вана или поне да се напарят краката в гореща вода за 10-15 минути

Ако болката се е появила в отговор на умствена и емоционална преумора, тези процедури наистина са много подходящи. Главоболието често е свързано с тревога и безпокойство, затова е необходимо организмът да се отпусне и успокои.

Топлата вана, особено с добавка от масло от лавандула във водата, е просто незаменима при подобни случаи. Тя снема вътрешното напрежение, отпуска мускулатурата, кръвта започва да се движи по-активно и болката отминава.

Ако главоболието е съпроводено с учестен пулс, дискомфорт в областта на сърцето или усещане за недостиг на въздух, по-добре се откажете от ваната. Поставете краката до глезените в топла вода и приемете някакво леко успокоително средство.

Внимание: Процедурите с гореща вода не са подходящи за онези, които имат проблеми с кръвоносните съдове - хипертония, разширени вени или тромбофлебит.

2. Настържете чесън на ситно ренде и получената кашица наложете на слепоочията за 15 минути

Тази рецепта може да помогне особено на жените, страдащи от предменструален синдром или са в климактериум, а също и на всички, които са с повишена раздразнителност и бързо се уморяват.

3. Механичният начин за премахване на главоболието - масаж

В продължение на 10-15 минути леко, без натиск, разтривайте в точките между очите, челото и носа. Ако става въпрос за главоболие, чиято причина е напрежението, масажът действително има положителен ефект.

Ако главоболието обаче възниква поради дълго напрежение в шията и гърба по време на работа (например на компютър), този метод едва ли ще помогне. Много по-добри резултати ще постигнете, ако през целия работен ден се придържате към определени правила:

- правилната стойка - гърбът да е опрян на облегалка, краката да са опрени на пода под ъгъл 90 градуса, лактите да не висят във въздуха, а екрана на монитора да е разположен точно пред вас, малко по-ниско от нивото на очите.

- почивките - на всеки 45 минути работа е добре да има 10-минутна пауза, през която да станете и да се разходите малко.

4. Закрепете с бинт към челото и слепоочията зелев лист, като предварително го намачкате, за да пусне сок

Зелевият сок е богат на калиеви йони, които съдействат за нормализиране тонуса на кръвоносните съдове и мускулите, което на свой ред води до ефективно снижаване на болката.

5. Една лъжица от билката жълт кантарион се залива с чаша вряла вода, запарва се 15 минути и се пие по малко през целия ден


Главоболието често се появява у хора, които имат проблеми с настроението. Жълтият кантарион е известен с това, че подобрява настроението и повишава общия тонус.

Внимание: Предозирането може да доведе до странични ефекти.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар