Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Има ли спасение от алергията

Хранителната алергия се проявява тогава, когато организмът на детето възприема като вражески агенти някои белтъчини от напълно полезни и доброкачествени хранителни продукти. И съответно им „обявява война".

Наскоро учените установиха, че такава странна реакция на имунната система по отношение на околната среда се дължи на определени гени.

Но не само хлапета, в чиито семейства има алергични, страдат от алергия. С всяка година децата, склонни към атипични, т.е. необичайни реакции, стават все повече и повече. В Европа те вече са 25 на сто от всички деца.

Някои учени свързват повишаването на броя на алергичните заболявания с почти стерилната обстановка, в която се отглеждат днешните малчугани. Особено в градовете и тези в по-богатите семейства. Те водят по-изолиран начин на живот, не контактуват със свои връстници, защото не посещават детска градина. Това значи, че не контактуват и с многото инфекции. Тогава имунната им система, която не е заета да се бори с външните „врагове" - бактерии, микроби и прочее, започва да воюва с нищо непровинилите се белтъчини.

Нагледно потвърждение на тази „хигиенична", а не „генетична" хипотеза е много голямата разлика в броя алергични в Западна и бившата Източна Германия. Един и същ народ, една и съща генетична популация, но в Западна Германия се регистрирали няколко пъти повече алергични заболявания, отколкото в Източна. Защото за никого не е тайна какво е било нивото на развитие в Западна Германия, медицинското обслужване и съответно нивото на хигиена. Плюс това в развитите страни не са много децата, които посещават детска градина.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар