Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Природни средства срещу сезонните алергии

При първите признаци на течащ нос, сърбящи очи и възпалено гърло, характерни за сезона на сенната хрема, импулсът на повечето хора е да изтичат до аптеката и да си купят антихистамини. Разбира се, те мигновено облекчават дискомфорта, но и имат множество странични ефекти, предизвикват сънливост и тялото привиква с тях, което намалява ефекта. С малко планиране можете да победите симптомите на сенната хрема по изцяло натурален начин и да избегнете лошите странични ефекти. Ще ви помогнат следните природни средства:

Ехинацея за облекчаване
Тази билка помага на имунните клетки да разпознават, че по-ленът е безвреден, и така облекчават алергичния процес.Освен това диетата, богата на биофлавоноида кверцетин (който се съдържа в пресните ябълки, лука, горските плодове, както и в чая), потиска отделянето на хистамини - вещества в тялото, които дават начало на алергични реакции.

Дневна дозировка: между 200 и 500 мг през целия алергичен сезон.

Витамини за енергия
Витамините С и В5 (пантотенова киселина) стимулират способността на надбъбречните жлези да произвеждат кортикостероиди (вещества, които могат да намаляват чувствителността на организма към полените) и, подобно на ехинацеята, помагат за потискане отделянето на хистамини.

Дневна дозировка: 2000 мг витамин С и от 1000 до 2000 мг витамин В5. Ако не през цялата година, най-малкото ги вземайте, докато трае алергичният сезон.

Билков чай за по-добро храносмилане
Подходящата отвара може да помогне за подобряване на храносмилането ви, което означава, че ще усвоявате по-пълноценно хранителните вещества и ще подсилите вашата имунна система, така че тя по-ефикасно ще се справя с полените.

Пригответе си чай от пресен корен на джинджифил – обелете и нарежете на тънко 5-сантиметрово парче от корена, след което го пуснете в четири чаши вряща вода. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри от 15 до 25 минути. После прецедете и леко подсладете с една чаена лъжичка мед.

Чаят от мента или сладък корен според Аюрведа намалява топлината в тялото и укротява пита доша - огнената енергия, която може да изостри алергиите.

Дневна дозировка: между 2 и 4 чаши дневно по време на алергичния сезон.

Акупунктура за възстановяване на баланса
За да диагностират източника на алергиите, акупунктуристите отчитат „органични" симптоми като проблеми с дишането, подуване, газове или болки в кръста и оредяване на косата. След това вкарват тънки игли в онези точки, които съответстват на установения дефицит, като например назолабиалната гънка, която се простира от носа до устата.

Дозировка: Иглите остават забити в продължение на половин час до 45 минути, а лечебни процедури се провеждат 1 -2 пъти седмично.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар