Сподели в Facebook  

понеделник, 20 април 2009 г.

Изпотяването е симптом за есенциална хипертония

Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечно-съдови заболявания. Нерядко болестта е наричана „тихия убиец", тъй като може да съществува години наред, без да са налице симптоми и без страдащият да знае за нея, докато не се появят сериозни, дори живото застрашаващи усложнения. За най-добри препоръчителни стойности се считат 120/80.

Причините за развитието на есенциална хипертония не са точно изяснени, но са установени някои рискови фактори: напредването на възрастта, мъжки пол, затлъстяване и наднормено тегло, прием на сол. Намалената консумация на калий е от значение. В клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане. При хора с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често сърдечната честота в покой е по-висока и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане в покой. Силният психоемоционален стрес също може да доведе до драматично повишение на артириалното налягане.

ПОВИШЕНОТО НИВО НА ХОЛЕСТЕРОЛ и мастни киселини благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове, което прави стените нееластични и води до повишаване на кръвното налягане.

Мнозина смятат, че повишението на кръвното налягане се проявява с главоболие, световъртеж, шум в ушите, гадене или кървене от носа. Тези симптоми обаче могат да съпътстват и много други заболявания и състояния, а в началните стадии на артериалната хипертония по-често липсват. Силното главоболие, световъртежът и кървенето от носа са по-характерни за по-тежките степени на артериална хипертония. Други прояви на повишено кръвно налягане могат да бъдат немотивирана напрегнатост, повишено изпотяване, отпадналост, мускулни спазми, често уриниране, сърцебиене и прескачане на сърцето.

Ако откриете тези симптоми навреме, вие сте на крачка от спасението. Лечението в начален стадий става много лесно с леки медикаментозни препарати, подходяща диета и промяна в начина на живот.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар