Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Лечение преди раждането

До къде стигна прогресът – човек още не се е появил на бял свят и над него магерстват ескулапи. Медицинта «дорасна» до нивоя, на което наследствените болести могат не само да бъдат разпознати, но и да се направи опирт да бъдат излекувани още в утробата на майката с помощта на най-злите врагове на човечеството - ВИЧ.

Това защо децата приличат на своите родители бе изяснено още през миналия век от Грегор Мендел. Човечеството опозна молекулярните основи на наследствеността сравнително неотдвана, макар и интуитивно да предполагаше за тях. В преобладаващото мнозинсво култури инцестът се смята за един от най-тежките грехове, а нали именно близкородственото кръстосване повишава вероятността от «среща» на мутантни гени, водеща до рзвитието на най-различни наследствени заболявания. В наши дни списъкът на наследсвените болести включва около две хиляди наименования като половината от тях звучат като присъда.

Кого какво го боли
Муковисцидозата се смята за болест, която няма предпочитания, тя поразява еднакво хора от всички раси и националности. Отварянето на границите понякога прави доста трудно определянето на националността на последното поколение. Но дори и да вземем консервативна Великобритания – там няма почти никаква възможност от родствено кръвосмешение. Има теория, че именно затова англичанките имат такива неугледни опънати лица. Но да оставим красотата, британците си имат по-голям проблем. 2 милиона души, а 4% от населението на цялата страна носят в гените си опасна болест – муковисцидоза, а 7500 човека действително страдат от нея. Патологията е моногенна, тоест обусловена е от мутация в един-единствен ген, а се предава като аутосомно-рецесивная. Пробемът на британците бе създаден от 7-та хромозома. Нейната структура предполага възможност от възникване на хиляди мутации, всяка от които води до муковисцидоза при условие, че този ген не бъде подиснат от друг – здрав ген. Всичко е както го е казал Мендел: Аа и, разбира се, АА – здрави хора, но първият е носител на болестта. Без генетично изследване не може да се каже кой кой е. Но срещата на две Аа с 25-процентна вероятност ще доведе до раждане на аа, страдащ от муковисцидоза.

Това означава, че детето едва ли ще доживее до 20 год. Възраст. «Развалeният» ген кодира ненормалния строеж на специалния канал в клетъчната мембрана, отговарящ за обмена на водата и йоните с объжаващата клетката среда. В резултат се нарушава функцията на всички жлези с вътрешна секреция, от слюнните до микроскопичните жлезички в стените на червата. Всички секрети стават гъсти, застояват се и това ги прави рай за бактериите, което води до ред сериозни усложнения. Това са чревна непроходимост, ексикозa при новородените, пневмония, абсцеси на белите дробове, бронхоектатична болест, цироза на черния дроб, панкреатит, най-общият списък може да се проточи на две страници. Борбата с болестта е много сложна, до този момент медицината предлагаше само симптоматична терапия, облекчаваща състоянието на пациента, на който, уви, не е съдено да достигне Христова възраст. Учените продължиха търсенията, и, най-накрая отгатнаха как може да бъде заблудена майката-природа.

А сега процедурите
Врагът трябва да се разпознае възможно най-рано, затова ред болести се диагностират пренатално, когато бъдещият болен човек все още се намира в корема на мама. На всики бременни в 10, 20 и 30 седмица задължително се прави УЗИ, на което щастливите родители получават първата фотография на чадото за семейния албум. Уредите, работещи в режим реално време, позволяват да се снима цял кинофилм с 30 минутна продължителност и възможно най-пълно да се оцени състоянието на плода. От инвазивните изследвания можем да отбележим амниоцентезата, кoгато се прави пункция за получаване на проба от околоплодните води, която след това се използва за определяне на кариотипа на детето, несъвместимостта на неговата кръв с майчината, диагностика на инфекците и още цял набор показатели. По-натам следват методиките, които не са за хора със слаби нерви: вземане на кръв от пъпната вена на плода, аспирация на хорионни въси и, накрая, фетоскопия – преглед на плода и ендоскопия с фиброоптика. Ужас и още как! Между другото, може да има усложнения, но пък рискът си струва за да се открият вродените пороци. В 18-ата едмица или малко по-рано, може да се диагностицира генетична аномалия и да се направи аборт.. Или…

ВИЧ сменя професията
В стадий, в който детето все още не е диференциран организъм, а двуслойна торбичка, може да се направи опит да се «преработи», та нали неговите клетки ще успеят стотици пъти да се обновят за времето на вътреутробния живот. Ако се «поправит» опечатъкът на природата в генотипа на стволовите клетки на зародиша в по-ранен стадий, клетъчното потомство ще бъде напълно нормално. Ще се удивите, но за това ще послужи ВИЧ. Учените от Университетския колеж в Лондон намериха полезно приложение на инактивирания вирус на имунодефицита на човека– направиха го носител на «правилния» ген, без пресловутата муковисцидоза. Избраха именно него защото ретровирусите са по-подходящи за генна терапия. След проникването си в клетката те са способни напълно да се интегрират в нейния геном, при това именно в онези хромозоми, където е необходимо.

Веднъж превърнали се в част от хромозомата на клетката-гостоприемник, геномът на вируса стават достъпни за транскрипция и синтез на белтъка. Отбележете, нормален белтък. Вирусът ще се размножава, ще заема съседни клетки и постепенно целият организъм на бебето ще се изчисти от патологичния ген. Ефектът от такова лечение е дълговременен, по-точно, пожизнен и рискът от предаване на гена на муковисцидозата по наследство също е минимален.

Цялата тази история с ВИЧ звучи малко привлекателно, но методът работи, наистина, засега само на мишки (няма да правят опити с хора, я!). Бременните мишки, поразени от болест, аналогична на муковисцидозата, получавали такава генна терапия с ВИЧ. Потомството на гризачите се оказало абсолютно здраво. На ред са хората. Но преди това няма да е лошо да се направят опити с маймуни – макар и далечни наши родственици, но са по-близки от мишките.

Невъзможното е възможно
За генната терапия на бъдещето. С нейна помощ може да се лекуват абсолютното болшинство на наследствените болести, въпросът е изцяло в ранната диагностика. Впрочем, разпознавнето на заболяването на по-късни етапи също не е страшно. . Може и да не се излекуват всички клетки, а само част– все едно, болестта ще премине на мозаечно ниво, възможно е нормалата част да вземе превес и бебето да се окаже почти здраво и напълно социално адаптирано. Перспективата изглежда блестяща, но при проверка нещата не се оказват чак толкова прости. Генотерапията с ретровируси си има и недостатъци. . Така, внедрявайки се в нужната хромозома, ВИЧ може да остави ДНК-копие от своя геном навсякъде – в който и да е участък на тази хромозома. Това ще доведе до нарушения от страна на другите гени. Засега не е ясно как да се преодолее тази трудност. Второ – това е спонтанна активация на «нежелателни» гени, в това число и онкогени. Между другото, предполага се, че именно това отряза още в корен апробацията на генния метод на лечение на вродения съчетан имунодефицит във Франция. Част от децата, участвали в експеримента, заболели от левкимия. Но било намерено средство и срещу този ефект като били разработени самоинактивиращи се вирусни вектори. Още много изненади очакват експериментаторите, но на молекулярните механизми на наследствените заболявания се отделят толкова сили и време, че е възможно всички проблеми на генната терапия да се разрешат в съвсем близко бъдеще.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар