Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Лечението на полинелозата при децата намалява риска от астма 5 пъти!

Специалистите на компанията ALK-Abello провели изследване с участието на 117 деца, които страдат от сезонен алергичен риноконюнктивит, по-известен като полиноза или сенна хрема. Все дети страдали от алергия към полена на бреата или цъфтежа на тревите, която се проявявала с кихане, секрет от носа, сълзене и зачервяване на очите при вдишване на полена.

В продължение на 3 години 64 деца били лекувани с помощта на специфична имунотерапия, тоест с инжекция или прием под езика на малки дози поленови които обикновено провокират у тях развитие на алергична реакция. Дозата алерген постепенно била увеличавана и организмът «привиквал» към полена, което водело до отслабване и постепенно изчезване на симптомите на заболяването. Други 53 деца получавали плацебо, тоест неактивно вещество.

Наблюдението над децата продължило седем години след завършването на тригодишния курс на терапия. За този период астма възникнала у 24 деца от контролната група и 16 от децата, получили имунотерапия. Тоест, имунотерапията е намалила риска от астма 4,6 пъти, съобщи ръководителят на изследването Ларс Якобсен (Lars Jacobsen).

Ефектът на имунотерапията по отношение на самата полинелоза (в частност избавянето от хремата и зачервяването на очите при действие на алерген) било устойчиво и се запазило през целия период на наблюдение, също отбелязва ученият.

«На този свят специфичната имунотерапия трябва да бъде считана не само за терапия на първа линия при алергичен риноконюнктивит, но и за вторична профилактика на респираторните алергични заболявания», - резюмира Якобсен.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар