Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

В Китай премахнаха лозунга «Още едно дете - още един гроб»

В Китай беше издаден списък с официално утвърдените лозунги за контрол на раждаемостта. Китайските власти решиха да се откажат от такива лозунги като :«Отглеждайте по-малко деца, повече свине», «Ако се откажеш от аборт – ще ти бутнем къщата и конфискуваме кравите» и «Още едно дете – още един гроб».

Политиката, която се свежда до формулата «едно семейство – едно дете», действа в страната от 1979 г. и по мнение на китайските власти, е довела до намаляване на прираста на населението.

Но сега вече китайското ръководство стигна до извода, че плашещите лозунги дискредитират неговата демографска политика.

Решението на Националната комисия по народонаселението и планирането на семейството на Китай бе продиктувано от «стремежа да се постигне по-добро разбиране на политиката на страната о контрола на населението».
Освен гореспоменатите , вече отхвърлени лозунги, агенция Синхуа цитира още и «Майката- земя е уморена и няма да понесе повече деца» и «Момиче или момче – радост за всички родители».

Едно от последствията на забраната за раждане на второ дете в Китай е диспропорцията между броя на момчетата и момичетата. Поради традиционният стремеж семейството да има син-наследник, много жени предпочитат да прекъснат бременността си когато разберат, че очакват момиче.
В селските местности са допуснати изключения – там семейството може да има второ дете, ако първото е момиче. На майките в градовете е разрешено да раждат само по едно дете, независимо от пола ( изключение правят близнаците и тризнаците).

Нарушаващите тези правила в Китай са подложени на принудителна стерилизация или аборт.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар