Защо морските хора са стройни, младолики, винаги в добро настроение и почти не страдат от белодробни заболявания, установиха научно френски учени. Те са изследвали хранителните навици и здравословното състояние на 43 000 души, предимно италианци, в продължение на 12 години. Оказало се, че богатото на природни антиоксиданти средиземноморско меню намалява риска от хронични и остри белодробни заболявания като емфизем и бронхит, а освен това повишава имунната защита, една от причините за много от алергичните прояви през пролетта. Жителите на Средиземноморието ядат много плодове, пълнозърнест хляб, риба и морски дарове и много по-рядко посягат към преработени продукти, рафинирана захар, пушени и червени меса. Изследователите от парижкия Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания доказаха, че рискът от емфизем и бронхит при западноевропейците е четири пъти по-голям в сравнение с този при жителите на средиземноморските страни заради нездравословното им хранене. Изследване, направено от интернационален научен екип, пък сочи, че екзотично меню с различни морски дарове и риба предотвратява развитието на астма и белодробни алергии и у децата. Миналата година учени от САЩ установиха, че тя намалява риска и от болестта на Алцхаймер.
Източник:www.lekar.bg
четвъртък, 23 април 2009 г.
Морските дарове гонят алергии и бронхити
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар