Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Вие сте алергични? Четете етикета на опаковката

Ако сте алергични към един или повече елементи, единственото решение е да го (ги) избягвате. В противен случай вашата непоносимост ще се прояви чрез стомашни, дихателни или кожни симптоми. Няма превантивно лечение и ефикасна десенсибилизация към хранителните алергени, затова задължително четете етикетите върху опаковките на хранителните продукти.

Хранителните алергии са все по-чести - едно от десет деца има непоносимост към някакви храни. Според европейска директива производителите на храни са длъжни да отбелязват върху амбалажа продуктите, субстанциите или техни деривати, които имат най-силно алергизиращо действие (12 са задължителни). Надписите трябва да са ясни и добре видими. Предвиждат се и други информации, които да предпазят алергичните към хранителните продукти, забранени им от лекарите. За по-голяма безопасност. „Медалът" има и обратна страна: ограничава избора на желани продукти. Това обаче е за предпочитане, защото спестява появата на неприятни алергични реакции.

А ето и 12-те субстанции и продукти, които задължително се отбелязват на амбалажа: Житни култури, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик, овес), и продукти на базата на тези култури.
• Черупчести плодове (орехи, бадеми, лешници, кашу) и продукти от тях.
• Раковидни и продукти от тях.
• Фъстъци и продуктите, в които са използвани.
• Яйца и продукти, в които са използвани.
• Всички видове горчица и продукти с нея.
• Добавки, като серни анхидрати и сулфити (10 мг на кг или литър).
• Соя и продукти, съдържащи -соя.
• Продукти със сусамено семе.
• Мляко и млечни продукти (включително лактоза).
• Риба и продукти от риба.
• Целина и храни, съдържащи този зеленчук.



Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар