Сподели в Facebook  

понеделник, 20 април 2009 г.

Нелекуваното високо кръвно съкращава живота с 16 години

Всеки пети възрастен човек е с хипертония, сочат последните изследвания. Заболяването е една от най-честите причини за инвалидност и смърт. 40 процента от всички смъртни случаи под 65 години се дължат на последствията от високото кръвно налягане. Колкото по-висока е възрастовата група, толкова по-голям е броят на хипертониците.

В България високото кръвно налягане заема трето място сред вредните за здравето фактори, които причиняват болест и смърт, след пушенето и след неправилното хранене. Хипертонията е и най-значимият рисков фактор за апоплектичен удар (инсулт) и слабост на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност).

ДРУГИ РИСКОВЕ ОТ ХИПЕРТОНИЯТА
-инфаркт на сърцето;
-бъбречна недостатъчност;
-тежки увреждания на кръвоносните съдове.

Когато високото кръвно налягане не се лекува, то значително съкращава продължителността на живота.
Ако примерно тридесет и пет годишен мъж с постоянно кръвно налягане 150/100 mmНg не се лекува, очакваната продължителност на живота му намалява средно с 16,5 години, като от 76,5 се свежда до 60 години. С понижаване на кръвното налягане очакваната продължителност на живота може отново да се увеличи, съответно - нормализира. Уврежданията на органите, които се проявяват като последствие от високото кръвно налягане, могат да бъдат предотвратени, респективно - ограничени. Само строго спазваното лечение предпазва от последиците на високото кръвно налягане.

Последователното понижаване на кръвното налягане може драстично да намали риска от апоплектичен удар, сърдечна или бъбречна недостатъчност. Това е валидно независимо от възрастта.

КАКВО СЕ ПРЕДПРИЕМА ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?
Терапията за понижаване на кръвното налягане е една от най-ефикасните превантивни и терапевтични мерки в съвременната медицина. Ползата от нея в много голяма степен надвишава ползата, която може да се постигне с терапията за понижаване на холестерола. За съжаление обаче все още твърде малко хипертоници се лекуват, така както е в изискванията на медицината.

ОПАСНАТА ХИПЕРТОНИЯ
Около 30 на сто от пациентите с високо кръвно налягане изобщо не подозират за това, тъй като то никога не е било измервано и привидно не им е “давало ядове”.

Хипертонията не причинява болка: болният няма усещане за високо кръвно налягане. Ето защо е важно навреме да се измерва кръвното налягане на всеки човек, който е навършил 45 години.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар