Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Мами на 40 години: води Италия

От гланцовите списания до ежедневния живот – 40-годишните жени в \"интересно положение\" днес могат да се видят не само на обложките на модните седмичници, снимани с порасналото им коремче - това са актриси (Никол Кидман), певици (Мадона), жени на власт (Шери Блеър) и телевизионни жърналистки (Мария Луиза Бузи и Дария Бинярди).

Да видиш бъдеща майка над 40 е достатъчно дори и само да се огледаш наоколо – на улицата, на плажа, в парка. Страната-лидер в областта на късното майчинство се оказа Италия: 5 от всеки 100 деца са от майки, преминали 40-те. Тези цифри са поне два пъти по-високи, отколкото средните показатели в света.Причините: икономическите условия, условията на труд, семейната организация. Барбара Поластрини, министър по въпросите на равноправието и равните възможности, коментира: «Отлагането на решението за раждане на дете се тълкува като сърцераздирателен вик на италианките, които прекалено често търсят правата си в сферата на трудоустрояването, работната заплата и социалните права».

Университетът Бокони проведе изследване на тема «Приближаване към предела: тенденцията за раждане на деца в зряла възраст». Резултатите от изследването бяха публикувани в списание Population and Development. Тенденцията е да се раждат малко деца и то колкото се може по-късно, хвърляйки предизвикателство на биологическия часовник, с помощта на изкуствено оплождане. През 2005 г. повече от 26,000 италианки са станали майки на възраст над 40г.: процентът на родилите в зряла възраст вече е 4,6% срещу 2% през 80-е и 90-е години. Оттук, като следствие и намаляването на броя деца в семейството – от среден брой 3 през 8-е до едно дете (или максимум две) в наши дни. «Календарът на живота на жената се измени, – обяснява демографът от Университета Бокони Франческо Билари. – Раждането на дете се отлага в очакването на стабилност в работата, както и икономичеса стабилност, което е постига все по-трудно».

Много често майчинството се отлага до възможно най-последният момент. Така, в Милано, например, всяко пето дете се ражда от епруветка.

«Но с възрастта – предупреждава Билари, – шансовете за успех намаляват във всеки от случаите». От 100 жени, които се опитват да запазят бременността си на 40 г., 57 успяват да го направят о естествен път, 36 остават без деца, дори и да прибягват към техники за изкуствено оплождане. Останалите 7 имат деца от епруветка. Билари казва: «Късното майчинство е двойно свързано със социалната политика. Във Франция размерът на ежемесечните субсидии достигат 400 евро за учащи се майки. В Европа се увеличава броят на детските предучилищни заведения: в Дания 61,7% от децата до 3-годишна възраст посещават ясли, в Швеция – 39,5%, в САЩ – 29,5%. А Италия заема в тази класификация последно място (6,3%). Министър Барбара Поластрини гледа напред: «Необходимо е да признаем социалната ценност на майчинството, – казва тя. – Необходими са спешни мерки: от данъчно стимулиране на предприятията, които приемат на работа жени, до поддръжка на тези, които инвестират в равните възможности\".

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар