Сподели в Facebook  

понеделник, 27 април 2009 г.

Физкултурата е полезна, ама с мярка

Въпреки че физическите упражнения могат да бъдат ключът към намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни болести, нови експерименти с животни потвърждават, че прекомерните физически натоварвания са опасни за здравето.

В хода на експерименти с мишки учените открили, че прекалено интензивните физически упражнения се отразяват по неблагоприятен начин на налягането и могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност и хипертония. Както предава Reuters, доктор Ребека Шулц и нейните колеги от Университета на Южна Дакота в Су-Фолс публикували резултатите от своите изследвания в журнала Hypertension.

В много от научните работи се говори,че физическите натоварвания намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това е доказано, че физическите упражнения привеждат кръвното налягане в норма и намаляват до нула рисковете от сърдечна недостатъчност - хронично заболяване при което сърцето губи своята способност ефективно да изпомпва кръв, което води до задъхване и умора.

Затова резултатите от новите експерименти с мишки се оказаха доста неочаквани, пише в коментарите към изследването. Неговите автори - доктор Пол Кристиан Шулц от Медицинския център на Бостънския университет и доктор Сатям Сарма от Медицинския център в Провидънс към Университета Браун, щата Род Айлънд, подчертават, че е невъзможно механически да се прехвърлят резултатите от опитите с мишки върху човека. И все пак данните от експериментите са «длъжни да привлекат нашето внимание» към потенциалната вреда, която може да нанесе прекомерното физическо натоварване на хора с неконтролируемо високо налягане.

Високото налягане при хората, както и при мишките, може да се развие и да предизвика паралич на сърцето. В хода на настоящето изследване няколко мишки били поместени в клетка с въртящо се колело, а други оставали малкоподвижни.

Шулц и колегите му открили, че мишките, в чиято клетка имало колело, се движели доста по-активно. В резултат на това с времето у животните се появили структурни нарушения на сърцето, а и техните сърца започнали да изпомпват по-зле кръвта.

По думите на авторите на изследването, причините за това явление не са ясни, но изглежда, че мишките «просто са се движили прекалено активно ».

Изследването говори в полза на предположението че «безконтролните излишни физически упражнения« могат да имат негативен ефект върху работата на сърдечния мускул при хора с високо кръвно налягане, в частност – да ускорят спирането на сърцето, предполагат Сарма и Шулц.

Те отбелязват, че в по-нататъшните експерименти е необходимо да се изясни дали тази закономерност се отнася и до хора, които могат да контролират кръвното си налягане с помощта на лекарствени средства. «Поставянето на граница между благоприятния и негативния ефект от физическите упражнения изисква по-нататъшни изследвания», - резюмират учените.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар