Сподели в Facebook  

сряда, 15 април 2009 г.

Алергията се крие и зад хроничен бронхит

Алергените са вещества чужди за организма, към които организмът проявява особена имунна реакция, независимо от количеството на алергена. Силни алергени са полените/тичинковият прашец/. Но има и много домашни алергени - екскременти на домашни акари, препарати за чистене и миене, спори на плесени, прах. Ред храни и лекарства също са алергизиращи. Въобще сега се наброяват около 5000 алергени, с които съвременият човек се среща. И е много трудно, дори невъзможно във всеки конкретен случай да се определи кой алерген е причинителят на реакцията.

Алергичните процеси засягат най-различни органи и много често обхващат лигавиците на дихателните пътища - ларинкс, трахея, бронхи. Алергените освобождават вещества, които предизвикват възпаление.

И понеже най-често се разнасят от въздушните потоци, постъпват първо в дихателните пътища. Ако пациентът е чувствителен, след контакта се развива неспецифичен възпалителен процес. Стеснява се просветът на трахеата и бронхите, появяват се дразнеща кашлица, задух, слузни храчки. Напълно възможно е да се развие хроничен брохит, ако контактите с алергена се повтарят. Много е важно болният да се опита да открие кой е алергенът, и да прекрати досега си с него. Помага временна промяна на жилището, отиване в друг град, смяна на хранителния режим.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар