Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Токсин от морски охлюв ще служи за болкоуспокояващо

Токсин от смъртоносен морски охлюв, обитаващ Големия бариерен риф, може да революционизира лечението на хронична болка, предаде Ройтерс, цитирайки учени от университета на Куинсланд, Австралия.

"Охлювите от вида Conus marmoreus преследват други представители на морската фауна. Те жилят жертвите си и впръскват в телата им мощна отрова, която ги парализира. Една от съставките й блокира рецепторите за болка, което означава, че блокира и реакцията за болезнено усещане", обяснява Джени Екберг от изследователския екип.

Специалистите смятат, че разработено на базата на токсина лекарство успешно може да се прилага при пациенти с хронична болка, които страдат от страничните ефекти на традиционната терапия.

"Болкоуспокояващите като морфина например дават много странични ефекти. Чрез въпросния токсин те могат да се избегнат, тъй като той не е насочен към нищо друго, освен към болката", обясняват изследователите.

На този етап производството на токсина е много трудно и скъпо, тъй като той трябва да бъде извлечен от морския охлюв, дълъг едва 6 сантиметра. За да намалят цената за производството на съставката, специалистите правят опити да разработят нейна синтетична версия.



Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар