Сподели в Facebook  

понеделник, 20 април 2009 г.

Хипертонията се превръща в най-масовата епидемия!

В България живеят два милиона души, страдащи от високо кръвно, а още толкова дори не подозират този проблем
Информация за това няма да намерите в нито една медицинска енциклопедия. Хипертонията няма отношение към нито едно вирусно заболяване, но по мащабите на бедите и разрушенията напомня на тотална епидемия. Медицинската статистика е ужасяваща - в последните години броят на българите с високо кръвно налягане е нараснал с 8 хиляди души.

ТОЧНИЯТ БРОЙ НА БОЛНИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСЛИ
По най-скромни изчисления в момента в България има около 2 милиона хипертоници!!! Специалистите не са учудени - за високото си кръвно налягане знаят само половината от страдащите. И само половината от половината пият лекарства за понижаване на кръвното.

А безмилостната статистика сочи, че повечето от хората, починали от инсулт и исхемична болест на сърцето, са хипертоници.

Постоянно повишеното кръвно налягане нарушава мозъчното кръвообращение и затова често в очите на хипертониците се забелязват малки кръвоизливи. Обикновено страдащите от високо кръвно са с тежки увреждания на артериите, а някои имат и бъбречна недостатъчност.

“Хроничните” хипертоници са с променени кръвни показатели, имат нарушения в мастната обмяна, съдовете са с намалена еластичност и задръстени от атеросклеротични плаки, което силно затруднява работата на сърцето. При хората с високо кръвно налягане сърцето е истински “тежкоатлет”. Особено когато става въпрос за бъбречна хипертония. При есенциалната хипертония кръвното скача от повече емоции или физическо натоварване. При бъбречната хипертония кръвното е с постоянно високи стойности, които понякога достигат животозастрашаващи показатели.

КОЕ Е ИДЕАЛНОТО КРЪВНО
Кои стойности на кръвното са нормални е много спорен въпрос. Все пак показанията 120/80 за възрастен човек се приемат за идеални. Повишаването им на 140/90 са приемливи, а всички по-високи - са застрашаващи. Има едно състояние, наречено “мека” хипертония, към което лекарите се отнасят с особено внимание. При нея показателите на кръвното налягане са 140-159/90-99.

ТАЗИ ХИПЕРТОНИЯ СПОРЕД ТЯХ Е НАЙ-КОВАРНА
Човек се чувства напълно нормално и дори не подозира, че е в опасност. Доскоро се смяташе, че толкова незначително повишаване на кръвното налягане не трябва да се лекува. До момента, в който стана ясно, че точно това “незначително повишаване” е главната предпоставка за мозъчните инсулти.

Коварството на “меката” хипертония се състои и в това, че обострянето (печално известната хипертонична криза) настъпва най-често през нощта или в ранните сутрешни часове, когато е трудно да се вземат спешни мерки. За “Бърза помощ” нощта е най-натовареното време. При здравите хора кръвното налягане по време на сън пада, при хипертониците - обратно.

ЗАЩО ТОЛКОВА ЛЕСНО ПОПАДАМЕ В РИСКОВАТА ГРУПА?
Постоянният стрес, злоупотребата с алкохол, пушенето, обездвижването - това са само част от факторите, стимулиращи развитието на хипертонията.

Преобладаващата част от хипертониците са мъже – мъжките полови хормони стимулират повишаването на кръвното налягане. Но с годините шансовете “да си заработиш” високо кръвно стават еднакви при представителите на двата пола.

След настъпването на менопаузата пада естествената хормонална защита на сърдечносъдовата система при жените. По-голяма част от дамите на Балзакова възраст дори и не подозират за този проблем. Така те се подлагат на смъртна опасност. Опитните кардиолози знаят, че сърдечният пристъп при жените завършва със смърт по-често, отколкото при мъжете.

Голямо значение за развитие на хипертонията има и наследственият фактор (особено по майчина линия), а също и теглото. С категоричност може да се твърди, че наднорменото тегло увеличава риска от появата на хипертония 6 пъти!
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар