Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Ендометриозата

Какво е ендометриозата? Просто казано, ендометриозата е една “грешно направлявана” менструация. Всеки месец, като подготовка за потенциална бременност, тъканта на матката се уплътнява, за да осигури храна на фиксираната яйцеклетка. Ако не настъпи зачатие, вътрешната лигавица (т.нар. ендометриум) бива изхвърлена - това е ежемесечното кървене. Но при това заболяване специализирана тъкан (епител), нормално постилаща единствено кухината на матката (ендометриум), се открива в други области на тялото.

Най-често това са яйчниците, следвани от маточните (фалопиеви) тръби (те участват в поддържането на матката) и маточната мускулатура (това състояние се нарича аденомиоза). Такава тъкан може да се открие и по червата, пикочния мехур, понякога дори на куриозни места, като пъпа, белите дробове, в белези и шевове от операции - знак за това, че клетките пътешестват из тялото ни по кръвен и лимфен път. И точно както в лигавицата вътрематочно, така и приемниците на клетките извън нея реагират на онези хормони, произвеждани и изхвърляни по време на цикъла. Когато те сигнализират, че ендометриумът трябва да започне ежемесечното си нарастване, тогава и разпръснатата тъкан нараства и кърви по време на менструацията.. За разлика обаче от нормалното място на ендометриума, в тeзи области липсват естествени отвеждащи канали, поради което кръвта и разпадните продукти се натрупват в тъканите, предизвиквайки болка, възпаление и увреждане на околните тъкани. Това може да доведе до значително образуване на ръбцова тъкан и е една от причините за безплодие при жената. Ако погледнем последните медицински статистики, ендометриозата е едно от най-разпространените гинекологични заболявания. То е на трето място след възпалителните процеси и миома на матката.
Силни болки по време на месечния цикъл – не само в корема, а в най-различни части на тялото: ендометриозата е една загадъчна болест, точните причини за нейното възникване все още не могат да се разгадаят.

Клетките, растящи извън матката, действат като че ли се намират в матката, с други думи, нарастват в периода на повишен естроген и предизвикват кръвотечение, когато нивото му се понижи. Когато клетките се намират извън матката обаче, кръвта няма къде да изтече при спадането на естрогенното ниво. Затова в тези случаи тя се събира в местата на прикрепване на маточните клетки и образува циститни структури, белези и други увреждания на тези органи.

Причините за ендометриозата не са познати. Съществуват теории, обясняващи защо се развива заболяването.

Една от възможните причини е, че по време на менструация кръвта тече на обратно. Ако това е вярно, то кръвта може да премине през фалопиевата тръба и да достигне до кухината на малкия таз и корема. Клетките от тази кръв могат да се прикрепят към други тъкани и органи извън матката.

Според друга теория клетките в маточната лигавица мигрират през лимфните канали, за да се имплантират в кухината. Причината за това може да е генетично предразположение или дефицит в имунната система. Теорията гласи, че вследствие на някакво хормонално или химично въздействие ендометричната тъкан се активира в различно време на менструалния цикъл, което принуждава клетките да се размножават в коремната кухина. Има изследвания, показващи, че подлагането на диоксин, химикал в състава на пестицидите и в някои видове изгаряния на отпадъци, може да е допълнителна причина за ендометриозата. Не на последно място и бременността в комбинация с различни противозачатъчни средства също може да е отговорна за това състояние. Въпреки всичко, не се знае какво предизвиква ендометриозата, защо се появява при някои жени, а при други не. Защо засегнатите са жените само по време на цикъл и най-вече със свръх продукция на женски полови хормони, защото тези хормони изграждат маточната лигавица.
Различни изследвания показват, че това нарушение се унаследява.
Не е изключено, че да отключат заболяването могат стрес ът и преумората по време на цикъл. Също е забелязано, че ендометриозата може да възникне след хирургическа намеса: аборт, цезарево сечение и др.

Какви са симптомите? Преди всичко ендометриозата се среща при жени от 20 до 45 години. Коварството на тази болест се състои в това, че дълго време протича без симптоми. След време жената чувства по-слаби или по- силни болки преди и по време на месечния цикъл, които се излъчват към гърба и бедрата и не отпускат, дори след приемане на аналгетици. Цикълът трае по-дълго и е по-обилен. Появяват се болки при полово сношение или при уриниране ( поради имплантация на клетките в пикочния мехур ) , при изпразване на червата (заради имплантация в дебелото или правото черво, болка в яйчниците (отразяваща се в гърба и бедрата или пълзяща към краката, болката също се усеща и при гинекологичен преглед. Възможни са и кръвоизливи. Те могат да бъдат вътрешни или от различни отвори на тялото, например от носа. Важно е да се отбележи, че непрестанните кръвозливи през време, различно от това на менструалния цикъл, също може да е отнасят до ендометриоза. Други симптоми са инфекциите на пикочния мехур и умората. В някои случай единственото оплакване е невъзможността за забременяване.

Кое е опасното ? В 40-60% от случаите ендометриозата предизвиква безплодие, защото тези клетъчни натрупвания могат да запушат яйцепроводите и да направят матката функционално неспособна .

Диагнозата – единственият начин да се потвърди ендометриозта е хирургичното изследване, познато като лапароскопия. Тази процедура позволява на лекаря да извърши биопсия на тъканта. Ултразвукът и ядреномагнитният резонанс също помагат за диагностика, но не са напълно точни. Енергодиагностиката е с най-големи възможности в това направление.

Лечение: Конкретното лечение за най-тежките случаи на ендометриоза е хистеректомията, при която се премахват увредените органи. Това обаче е сериозна хирургическа операция, която трябва да се извършва само в краен случай, когато заболяването е в много тежка форма и когато другите подходи са отпаднали.

Един от тези подходи е традиционните лекарствена терапия, която в общия случа се състои от лекарства за болка и потискане на естрогена, за да се намали ендометричното нарастване. Даваните лекарства са индометацин, ипуброфен, напрозин и даназол. Обаче те притежават странични въздествия, като атеросклероза, загуба на костно вещество, затлъстяване, едем, промени в размера на бюста, акне, окосмяване, горещи вълни и надебеляване на гласа.

Хормоните са друг аспект в конвенционалната терапия. Те се предписват за стимулация на забременяването с оглед забавянето и спирането на развитието на ендометриозата. Този метод също може да предизвика неприятни странични въздействия – депресия, болезнени гърди, гадене, увеличаване а теглото, подуване и мигрена.

Някои нови съединения, намаляващи болката и масата на ендометричната тъкан, могат да предизвикат по-малко странични въздействия. Това са гонадотропните хормонални съединения, които се предписват понякога под формата на инжекции.

Диета. Съществуват храни, намаляващи нивото на естрогена, а оттам и растежа на ендометричната тъкан. Повечето вегетариански храни с превес на соеви продукти, кълнове от алфалфа, ленено семе и бобови продукти са за предпочитане.

Друга стратегия е консумирането на храни, помагащи на отделянето на естрогена чрез чревния тракт. Храната с високо целулозно съдържание съдейства за това. Помислете си за периодично хранене с пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци.

Храната ви трябва да е бедна на наситени животински мазнини, като млечните и червените меса. И черният дроб може да помогне за намаляването на естрогенните нива. Затова е добре да се приемат храни, богати на витамин В-комплекс, като пълнозърнести и бобови храни, и да се избягва алкохолът, мазнините и захарта.

Добавки. Витамините и минералните добавки могат да са полезни за намаляване на възпалението. Препоръчителни добвки вклчват:

Витамин С – дозата се базира на чревнат толернтност на жената. Спрете точно преди получаването на диария.

Бетакаротин – 150 000 -200 000 IU.

Селен – 400мкг.

Витамин Е – 800-1 200 IU.

Употребявайте повече биофлавоноиди . Откритите в цитрусите, чесъна, лука и много други зеленчуци и плодове биофлавоноиди, са съединения, свързани функционално с витамин С. Освен останалите си полезни качества, те допринасят намаляването на кръвотеченията, укрепвайки капилярните стени. Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 1000 мг биофлавоноиди под формата на подходящи таблетки от аптеката.

Билки. Билковите добавки действат подобно на витамините. Препоръчителни билки са кора от бяла върба и препарат предлаган от гинеколога от Орегон д-р Тори Хъдсън, съдържащ равни количества кестени, корени от глухарче, майчин лист и лечебен ясен. Препоръчителни дози – 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Терапия на Heller. Това е техника, подпомагаща за синхронизирането на телесната структура с дълбокото действие на тъкано ниво. При болните от ендометриоза се наблюдават мускулни спазми, които са една от причините за болката. Затова Heller work инструктира жените да отпускат мускулите си, за да облекчат симптомите. Тази терапия се стреми да създаде здравословен баланс между дух и тяло чрез усещането за дисонанс в телесната структура. Тя работи ежедневно за отстраняването на навиците, водещи до този проблем, и на емоционалните фактори, действащи върху женската психика.



Източна медицина. Жените страдащи от ендометриоза, могат да се обърнат към някои терапии, използвани в източната медицина. Един от подходите е намаляването на ендометричната маса чрез лазерна акупунктура. Други източни техники са свързани с използването на клизма или инжекции в ендометричния възел с корени от градински чай. Източните терапевти препоръчват въздържане от сексуална връзка по време на менструация, тъй като това причинява миграция на ендометрична тъкан в кухината на малкия таз и предизвиква енергиен дисбаланс. Те са привърженици на акупунктурата като начин за отстраняване на натрупванията в черни дроб, далака, сърцето, дробовете и бъбреците, за да може енергията да се движи свободно в тялото.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар