Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Повече деца с болестта на Даун при възрастни бащи

Учени са провели безпрецедентно по мащаби изследване за взаимовръзката между възрастта на родителите и здравето на децата. Оказва се, че стъпването в брак в по-късна възраст е пълно с неприятни последствия не само за жените, но и за мъжете. Учените стигнали до извода, че при мъжете от старша възраст е по-голяма вероятността да им се родят деца, болни от болестта на Даун или имащи различни дефекти на крайниите. Предишни изследвания са показали, че в спермата, както и яйчниците, с възрастта настъпват генетични изменения.

Това може да доведе до безплодие за мъжете или неприятни последствия за децата, родени от немлади бащи, пише британският The Guardian. Изследователят Джорн Олсен от Калифорнийския университет използвал база данни за новородените деца в Дания, в която се съдържа информация за 70 хиляди двойки и тяхното новородено дете, за да анализира с какво се отличават децата, родени от по-възрастни бащи. Оказало се, че при децата, родени от бащи на 50 г. и повече, е четири пъти по-голяма вероятността да заболеят от болестта на Даун, а също и много по-често се срещат дефекти на крайниците.

Резултатите от изследванията били публикувани в журнала Human Reproduction. Това откритие предизвикало безпокойство у някои специалисти по оплождане, които след отмяната през тази година на закона за анонимността на донорите на сперма във Великобритания, установили, че спермата се дава все повече от мъже от старша възраст, които имат собствено семейство. Изследванията потвърдили, че и при жените възрастта оказва изключително голямо влияние на репродуктивните функции. След 35 при жените рязко се увеличава риска от спонтанен аборт: при 40% от жените на възраст 40 и повече години бременността завършва с аборт.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар