Сподели в Facebook  

сряда, 15 април 2009 г.

Хранителните алергии не се лекуват

СТРОГАТА ДИЕТА В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО
Симптомите на хранителната алергия обикновено се проявяват в рамките на няколко минути до два часа след поглъщането на определения хранителен протеин, въпреки че при някои случаи на хранителни алергии са налице хронични стомашночревни симптоми. Реакцията може да е лека или тежка. Други възможни симптоми са обриви или подуване, сълзене на очите, течащ нос или затруднено дишане, повръщане или диария. Ако при детето ви се проявяват тежки алергични реакции, знайте, че те могат да са животозастрашаващи.

Малкото дете може да прояви алергична реакция дори и към храна, която е яло по-рано и не е имало проблем с нея. Ако организмът на детето е склонен да развие алергия към яйца, е възможно при първото ядене да не прояви алергична реакция, но в крайна сметка симптомите ще се появят.

Около 85% от децата се справят с алергиите към мляко, яйца, соя и пшеница, докато тръгнат на училище. Алергиите към фъстъци, ядки, риба и ракообразни са по-трудно преодолими и е вероятно да останат за цял живот. Но дори и при тях, при около 20% от децата под две години с алергия към фъстъци, се наблюдава преодоляване, докато тръгнат на училище.

Няма лекарства, които лекуват или предотвратяват алергичните реакции към храни
Инжекциите, използвани при сенна хрема не вършат работа при хранителни алергии. За да се предотвратят алергичните реакции, най-важно е строго да се избягва приемането на храната, към която е алергично детето. Често това е по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Конкретната храна, която избягваме, може да се появи на невероятни места и понякога дори и най-малкото количество от нея може да предизвика тежки реакции. В повечето случаи хората, получаващи тежки алергични реакции, са яли храни, за които са смятали, че са напълно безвредни. Ще се наложи да станете изключително бдителни относно това какво пише на етикетите на храните, да знаете кои съставки трябва да се избягват, да разпитвате подробно в ресторанта какво съдържат ястията. Ако на детето ви бъде поставена диагноза хранителна алергия, ще трябва да научите всичко, което можете за нея, включително точно кои храни да се избягват, как да се разчита информацията на етикетите, как да се разпознават ранните симптоми на алергична реакция. Помолете лекаря на детето да разработите план за действие при алергична реакция у детето. Трябва винаги да имате епинефрин под ръка и да знаете как да го използвате.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар