Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Нелекуваната хипертония атакува зрението

Високото кръвно налягане (хипертония) е известно още като „тихият убиец", тъй като повечето хора с високо кръвно налягане нямат симптоми. Те разбират, за него едва когато го измерят.

Хипертонията е често срещана. Замъгленото виждане, което се предизвиква от различни фактори, също е често срещано.

При човек, който има и двете, е много вероятно замъгленото виждане да не е директно свързано с хипертонията, особено ако кръвното налягане е малко над нормата.

Силно повишеното кръвно налягане, оставено без лечение, може да доведе до състояние наречено злокачествена хипертензия (злокачествена хипертония). В този случай мозъкът и очите могат да бъдат засегнати.

При злокачествената хипертония може да има отоци във всяка част на мозъка.

Задната част на мозъка, която има директна нервна връзка с очите, е особено чувствителна, когато кръвното налягане се повиши силно. Отоците предизвикват промени в зрението. Добрата новина е, че зрението се подобрява, след като се понижи налягането.

Когато има множество отоци в мозъка, очният нерв също може да се засегне. Това ще увреди зрението. В допълнение малките кръвоносни съдове, които доставят кислород и хранителни вещества до очите, могат да се увредят, което ще засегне също зрението.

Въпреки че няма директна връзка, хипертонията силно увеличава риска от инсулт. Някои видове инсулт могат да засегнат и зрението. Но обикновено има и други симптоми, а не само замъглено виждане.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар