Сподели в Facebook  

вторник, 21 април 2009 г.

Напреднали технологии на борба с алергиите

Наночастиците от атомите на въглерода могат значително да намалят активността на клетките, които провокират алергичната реакция, сочат данните от изследване на американските имунолози от университета на щата Вирджиния в Ричмънд.

Групата от специалисти е използвала за медицински цели фулерен-60, чиито молекули се състоят от 60 въглеродни атоми. Фулерените се прилагат в производството на свръхлеки и свръхздрави материали с необичайни химични и оптични свойства. Тъй като съединението фулерен-60 трудно се разтваря във вода, учените са модифицирали неговите молекули с помощта на допълнителни химични групи (формулата се пази в тайна).

Експериментите са проведени с колонии на т.нар. плодородни клетки у човека и мишките. Тези клетки могат да се открият в големи количества в лимфните възли, далака и костния мозък. При контакт с алергените те започват активно да произвеждат хистамин – биологично активно вещество, което участва в провокирането на алергичните реакции.
Учените са добавяли модифициран фулерен-60 веднага при възникването на алергична реакция и това е намалявало производството на хистамин в клетките приблизително 50 пъти. Значително е спадала и алергичната чувствителност, а странични ефекти не са открити.

Засега специалистите не могат да дадат точно обяснение на механизма на антиалергичното действие на наночастиците, но са убедени, че получените резултати могат да се използват в борбата с алергиите и с редица други възпалителни и автоимунни заболявания, съобщава статия в новия брой на Journal of the American Medical Association
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар