Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Бременниет песимистки са заплашени от усложнения при раждането

Бременността за съвременната жена престана да бъде нещо обикновено, а се превърна в извънредно събитие, което се съпровожда от болести и психологически кризи. Кое е това, което пречи на съвременните жени да се адаптират към състоянието, за което са предназначени от самата природа?

Не е утешително, но е факт: за последното десетилетие броят на жените, които са принудени да прекарат голяма част от бременността в болницата, се увеличи с 15%. По медицински показатели те на практика са здрави. Ако медицината не може да установи какви са причините за усложнението на болестта, тогава на помощ два психологията.

От Института по психология на БАН са направили изследване на 400 бременни жени на възраст от 20 до 35 г.
При всички тях липсвали сериозни заболявания, нямало силни стресове, те живели в по-развитите градове на страната, в пълни и относително благополучни семейства и са искали да родят дете .

Само че, въпреки отсъствието на неблагоприятни фактори, 300 от тях са станали пациентки на едно от софийските отделения по патология поради усложнения в хода на бременността.

За сравнение били тествани още 100 жени, които са записани в женската консултация на същата болница, които са нямали проблеми с бременността и са родили здрави деца.

Тогава какви са рисковете за бременните?
Един от най-главните е «семейното наследство». На всяка от жените била съставена генограма, родословие на семейството,която дава информация за предците в поне в 3 предходни поколения. В нея били отбелязани характерът на отношенията между роднините от различните поколения, най-значителните събития в живота на семейството.

Най-опасни за самочувствието на бременните жени се оказали тежките конфликти по майчина линия, а също и обтегнатите отношения с майката. За съществуването на такива проблеми са признали практически всички от пациентки на патологичното отделение с по-големи усложнения.

Пагубно влияние на здравето на бъдещите майки оказвали и грешките на родителите във възпитанието, например, тяхната рязка критика за нейните постъпки в детството. Чувството за обида на родните, чувството за несправедливост, недостигът на внимание от тяхна страна, се оказали доста голяма заплаха за аборт, ендокринни нарушения, задържане на развитието на плода.

«Всички ме обиждат, а аз заслужавам по-добро отношение» - такава роля на жертва се оказва напълно непродуктивна и вредна за здравето на бъдещата майка. Станало ясно, че соматичните заболявания съпътстват и тези жени, при които е станал разрив на връзката със семейството, те са останали сами и изпитват отчуждение към роднините си.
Заради здравето на своето бъдещо дете трябва да се поучите от контролната група здрави жени, които заявяват : «семейството – това е моята гордост».

Втори фактор на риска e песимизмът. Направеният тест за оптимизъм показал, че в по-голяма, или в по-малка степен от песимизъм страдат болшинството жени с усложнения в бременността. Но как да различим песимиста от оптимиста?

Пробен камък е отношението на човек към неуспеха. Така, например, здравите жени от контролната група изразявали увереност, че неприятностите имат само временен характер, а пациентките на патологичното отделение по-често демонстрирали увереност, че непрекъснато им се случват неприятности.

Ако оптимистите имат конкретно обяснение за своите неуспехи като винят за всичко просто стечение на обстоятелствата и другите хора, то песимистите възприемат неприятностите като поражение по всички фронтове и обвиняват за тях само себе си.

Нали не искате проблеми със здравето? Значи трябва да спрете да си внушавате «Аз съм глупава», «аз не съм приспособена към живота», или «аз съм отговорна/виновна за всичко, което се случва», а да живеете на принципа «Човек сам кове щастието си». Именно от това се ръководят болшинството от тези, които са нямали проблеми с износването на бременността.

И накрая, важна роля има и темпераментът на бъдещата майка. В хода на изследването се изяснило, че за бременниет с ниска физическа активност, с липса на потребност от интелектуален труд и висока тревожност, пътят към болничното легло е къс.

И обратно, здравите бременни жени имат потребност от движение, работоспособност, стремеж към интелектуален труд, високо чувство за отговорност за извършената работа, широк кръг на общуване.

Много ценно свойство, което трябва да придобиете в периода на бременността, е способността за обучение и възприемане на новото. Колкото е по-голяма обучаемостта, Толкова по-бързо жената се адаптира към новото за нея състояние, а вследствие се справя по-добре с новата за себе си роля на майка. Та нали никой не се е родил майка?


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар