Сподели в Facebook  

сряда, 15 април 2009 г.

Има и необикновена алергия

От алергия страдат все повече хора на различна възраст. И какви ли не видове се появиха в последно време!

Сред най-причудливите форми на алергията е водната уртикария или по-просто казано - алергия към вода. Хората с това заболяване почти не могат да се къпят във вана, да плуват в басейн и дори в море, а също така да перат и да мият пода. От водата тялото им за броени минути се покрива с обрив. За щастие, засега хората с такова заболяване в целия свят са не повече от пет процента. При някои от тях алергията се е появила след приема на лекарства, в състава на които е влизало голямо количество пеницилин. Лекарствата са променили съдържанието на хистамин в кръвта - биологично съединение, участващо в регулирането на жизнено важни функции на организма.

Има и други странни видове алергия. Това е повишена чувствителност към човек, светлина, накити, слюнка. Най-известният случай на алергия към човек е историята на двама влюбени от Англия. Достатъчно било младежът да целуне своята възлюбена или дори да се докосне до нея и лицето му се покривало с обрив.

Заради алергията към слюнка хората се лишават от възможността да се целуват. Веднага след целувката лицето почервенява, покрива се с корички, върху устните се появяват мехурчета.

Алергията към слънчева и ярка изкуствена светлина също носи много неприятности. А през последните години лекарите отбелязват ръст на случаите на алергия към украшения от много метали, дори към злато.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар