Сподели в Facebook  

сряда, 15 април 2009 г.

Алергиите през лятото

Какво трябва да знаят родителите на алергичните деца, които у нас се увеличават с всеки изминал ден

Изключете от менюто тези продукти, които предизвикват алергия точно у вашето дете
Мнозина специалисти отдават алергичните реакции на хранителната алергия.

Затова детето трябва да бъде заведено на алерголог и да се определи от кои продукти то получава такава реакция. Правят се кожни проби или се дава кръв за изследване. Но преди да бъдат готови, е най-добре да се изключат от менюто тези продукти, които най-често предизвикват възпаление на лигавицата на тъканите. Такива продукти са орехите - много често от тях на детето се запушва носът. Също и цитрусовите плодове, шоколадът, рибата.

Бъдете внимателни и с всички морски продукти. Те са на мода при възрастните, но на децата не трябва да се дават нито калмари, нито стриди, нито омари...

Спазвайте необходимата диета и през лятото
Ягодите са висококалорични плодове и ако детето е оказало реакция, най-добре ги изключете от менюто му.

През лятото под въздействието на ултравиолетовите лъчи се подобрява състоянието на кожата. При много деца преминава и се излекува дерматитът. Тогава успокоените родители позволяват да нарушат диетата на детето - дават му продукти, които по-рано са предизвиквали алергични реакции. Но те трябва да знаят, че антителата към непоносимите за детето продукти продължават да се изработват и те циркулират в кръвта.

По състоянието на кожата това не е видно, но след това започва осезаемо обостряне. С една дума, спазвайте диетата за алергичното дете и през лятото.

Понякога децата “израстват” алергията, но само към млякото
Чуват се мнения, че децата “израстват” алергиите си. Донякъде това е истина, но става въпрос само за хранителна алергия, а и тук не всичко е еднозначно.

Децата имат снижена защитна функция на червата, в тях се изработват по-малко хранителни ферменти и защитни антитела. При тях е повишена проницаемостта на стените на червата. Всички тези особености на стомашно-чревния тракт водят до това, че недоразтворените белтъчини се всмукват в кръвното русло. По-големите части от тези неразтворени белтъчини отключват механизма на алергичната реакция.

Всяка алергична реакция започва с изработване на особени антитела. Контактът на алергените с тези антитела води до отделяне на хистамин. Това е веществото, което предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, отоци на тъкани, сърбеж и т.н. Ето така се изгражда мрежичката: детето изпило чаша краве мляко и на бузките му се появил сърбящ обрив. Освен това чувствителността на тъканите към хистамините при децата е значително по-висока, отколкото при възрастните.

Но детето расте, неговата храносмилателна система се усъвършенства, и на три години то вече може нормално да усвоява млякото, без всякакви алергични последствия. Така се случва при 75-90 на сто от децата, при които в първите две години от живота им се наблюдава атопичен дерматит.

Има обаче такива продукти, при употребата на които ако е възникнала алергия, тя се запазва за целия живот. Такива са рибата, орехите, ягодите.

Може да се живее с бронхиална астма цял живот, ако човек пази организма си
Бронхиалната астма е хронично заболяване. То изисква продължително наблюдение и още по-продължително лечение. Случва се болестта да престане да тормози детето дори за 6-7 години, но ако то попадне в неблагоприятни условия, пристъпите се възобновяват. И все пак, човек, болен от астма, не трябва да се чувства инвалид и да се откаже от радостите на живота. Той просто трябва да защитава своя организъм и през целия си живот да избягва това, което може да му докара пристъп.

Детето не трябва да приема хормони, които “стимулират растежа”
Диетичното лечение на детето се провежда паралелно с лечението с диета и на майката. В същото време не трябва да се изключват продукти с висока биологична и хранителна ценност, нито пълноценни витамини, минерали и микроелементи. Понякога майката се отказва от кравето мляко, цитрусовите или е спряла лекарствата и кожата на детето се е прочистила.

Родителите трябва да водят дневник за хранене на детето си, в който да записват нежеланите реакции и да изключват продуктите-агресори от менюто. Не забравяйте и за кръстосаната алергия. Ние сме писали за нея.

В днешно време се използват много хипоалергенни смеси и продукти за хранене на малкото дете. Сред тях водещо място заемат смеси от хидролизати на млечния белтък, соеви белтъчини, хипоалергични каши, плодове и зеленчуково пюре. Не трябва в менюто на детето да се включват хормони, стимулатори и други елементи на растежа, както ги наричат, докато витамини, минерали, вкл. йодът, са допустими.

Детето с алергия изисква особено внимание от своите родители
През първата година от живота на алергичните деца, майките много трябва да внимават с начина на хранене. Например плодовите сокове трябва да се вкарат в менюто чак към петия месец, а хлябът - към деветия. В домашни условия приготвянето на храната за болното дете трябва да включва варени плодове, а зеленчуците и картофите трябва предварително да се накисват за 2-3 часа.

Най-добре е захарта да се замести с фруктоза, а мед. Извара, всички видове риба, като най-алергенни продукти, не трябва да се дават на дете с алергия.

Приготвената храна не трябва да се пази в хладилника и след това да се претопля.

Когато купувате от магазините детска храна, обръщайте внимание на датата на производство и срока на годност, както и много други неща - дали храната не е генетично модифицирана например.

Помнете, всяко лечебно хранене се назначава само от лекар и лечението се извършва под негов контрол.

Измивайте внимателно съдовете за хранене, защото различните миещи вещества оставят след себе си аромат, а това не е полезно за детето с алергия.

Използвайте непроницаеми за алергените принадлежности. Не пренебрегвайте и другите задължителни мерки - чистете всеки ден от праха, проветрявайте помещението и го овлажнявайте.

Не дръжте у дома си животни, птици, цветя, особено в стаята на детето. То не трябва да спи заедно с плюшените си играчки, а най-добре е въобще да не му купувате такива. Ако не можете да му откажете, от време на време ги слагайте в хладилника, за да намалеят техните алергенни свойства.

Колкото по-малко химия има допир до вашето дете, толкова по-здраво ще бъде то.

Болното дете изисква особено внимание от родителите си, затова не експериментирайте, а изпълнявайте строго предписанията на лекаря.

За възникване на алергия към храната съществуват доста причини
Алергията към храната не възниква просто така. За нейното появяване помагат наследственост, пушене, неблагоприятна среда, прием на различни лекарства от майката, особено антибиотици. Друга причина може да се окаже увлечението на майката по пълномаслено краве мляко по време на бременност и
кърмене.

Не са безвредни хранителните добавки, цитрусовите плодове, ягодите, яйцата, хайверът, кафето, медът, шоколадът, гъбите, подправките. Всичко това, което си е позволявала майката, няма да се забави да се отрази на детето. Върху бебето могат да се отразят и заболявания по време на бременност.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар