Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

Мъжката стерилизация не води до импотентност

У нас за контрацепцията се грижат предимно жените. По същото време в света, особено в САЩ и Китай, все по-голяма популярност придобива метода на мъжката стерилизация. Доколко е ефективен и влияе ли на «мъжката сила» в леглото - на тези въпроси на Лекар.бг отговаря лекарят-уролог д-р Д. Бостанджиев.

Операцията по мъжката стерилизация е доволно проста процедура и може да се направи във всеки урологически стационар. Състои се в превръзване и/или пресичане на семепроводите. Като правило, операцията се провежда под местна анестезия амбулаторно.

Има няколко методики за изпълнение на операцията, в това число – без скалпел и даже чрез пункция и въвеждане в семепроводите на специални склерозиращи вещества, които нарушават проходимостта на семепроводите.

Необходимо е обаче съпружеската двойка или самият мъж да знаят, че макар и хирургията да е способна след стерилизция да върне проходимостта на проводите, често сперматозоидите губят способността за оплождане по естествен начин.

Колкото повече време е минало след стерилизацията, толкова по-малко са шансовете у мъжа да запази фертилността (способността за оплождане).

Що се касае до половата функция на мъжа, то стерилизацията по никакъв начин не оказва влияние върху нея.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар