Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Проблеми на бременността

Повечето жени прекарват нормална бременност, но значителните промени в организма могат да причинят многобройни проблеми и неудобства. Природните методи заедно с редовните предродилни грижи са особено полезни в този период, когато се приемат само крайно необходими медикаменти единствено по лекарско предписание.

Деветте месеца на бременността са изпитание за женския организъм. Увеличавайки се, матката притиска околните вътрешни органи, което води до появата на киселини, запек, хемороиди, разширени вени и незадържане на урина поради напрежение. Нарастващата тежест на бебето, плацентата, околоплодните води, увеличеното количество кръв и запасите от мазнини причиняват умора и болки в гърба. Плодът се нуждае от желязо, калций и други минерали и това може да доведе до анемия и проблеми със зъбите при майката.

Освен всичко, промяната в метаболизма, в хормоналното и имунното състояние на организма увеличават риска от поява на диабет, гъбични инфекции, припадъци, сърбежи, гадене и повръщане, проблеми с венците и мускулни схващания на краката.

Едно сериозно състояние, известно като прееклампсия, може да причини повишено кръвно налягане, мигрена, задържане на течности (което се проявява с отоци по ръцете, лицето и глезените) и наличие на белтък в урината. Ако не се лекува, то може да повлияе върху снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества и да предизвика спонтанен аборт.

ПРОФИЛАКТИКА
Много от дребните проблеми на бременността могат да се предотвратят или сведат до минимум, ако родителите са в отлично здраве по време на зачеването.
Бременност и „капризи"
При бременност повишеното внимание кьм собственото самочувствие не е проява на каприз, а необходимост Пълноценният отдих, леките упражнения и здравословната храна са особено важни.

Хранителен режим: Хранете се здравословно с храни, богати на фолиева киселина, калций, желязо, незаменими мастни киселини и витамин В1, В9, С и D. Обикновено жената се нуждае от около 200 допълнителни калории на ден (приблизителният еквивалент на един сандвич с домат). Балансираното хранене увеличава шансовете на бебето да се роди с нормално телесно тегло и както показват изследванията, намалява вероятността то да страда от диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и артериални заболявания, когато порасне. Правилният хранителен режим предпазва от възникване на недостиг на най-важните хранителни вещества.
• Изяждайте поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Много от тях съдържат салицилати, които са химически сходни с аспирина и намаляват риска от образуване на тромби. Смята се, че високи дози от тях могат да предотвратят появата на преекламп-сия и спонтанен аборт. Според някои изследвания всекидневният прием на аспирин (по лекарско предписание) снижава заплахата от спонтанен аборт при някои от жените, застрашени от прееклампсия, и при тези с антифосфолипиден синдром - заболяване на имунната система, което нарушава притока на кръв към плода поради образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове на плацентата.
• Ограничете консумацията на черен дроб или производни продукти, както и на храни, богати на витамин А. Приет във високи количества, той води до вродени дефекти у детето.
• Не яжте храни, към които имате непоносимост. Избягвайте също и поемането на голямо количество белтъчини наведнъж, тъй като това може да увеличи риска от развитието на алергия у бебето.

Коремни болки
Лекото присвиване в корема обикновено се случва след 5-ия месец на бременността, но не би трябвало да причинява тежък дискомфорт. Отнасяйте се сериозно към коремните болки на всеки етап от бременността, особено ако са съпроводени от вагинално кървене. Това може да е индикация за проблем, който изисква спешна медицинска намеса.

От аптеката: Запазете необходимите хранителни вещества в организма, като приемате мултивитамини и минерални добавки, предназначени специално за бременни. Помолете лекаря си да ви препоръча определен вид.

Физически упражнения: Спортувайте умерено всеки ден.
• Ако вече сте прекарали спонтанен аборт или преждевременно раждане или сега съществува такъв риск, не участвайте в колективни игри и избягвайте друсането при спортове като интензивна аеробика, скачане и джогинг.
• Правете влагалищно-тазови упражнения няколко пъти дневно. Това намалява неволното изпускане на урина, дава ви възможност за повече контрол при излизане на бебето през влагалището и понижава риска от следродилна депресия.

Почивка: Осигурете си достатъчно почивка и излезте възможно най-рано в отпуск по майчинство. Изследванията показват, че бременните жени, които не желаят да се откажат от работата си, са застрашени от преждевременно раждане. Избягвайте напрежението и стоенето на крак за дълго време, за да не предизвикате спонтанен аборт.

Светлина: Излагането на ярка слънчева светлина стимулира образуването на витамин D (полезен за костите) и серотонин (т. нар. „хормон на щастието" - невротрансмитер, който помага да се справим със стреса). Излизайте навън поне за 10 минути по обяд на директна слънчева светлина, но внимавайте да не изгорите.

Пушене: Най-добре е да спрете цигарите. Химическите вещества в тютюна отслабват кръвния поток към плацентата и намаляват притока на кислород и хранителни вещества към плода. Колкото повече пушите, толкова по-висок е рискът от преждевременно раждане и от синдрома на внезапната детска смърт. Имайте предвид, че по-леките цигари отделят повече въглероден окис, който намалява притока на кислород към плода.

Проблеми със зъбите и венците: Рискът от появата на подобни проблеми нараства при бременност, така че се погрижете допълнително за добрата устна хигиена (мийте зъбите 2 пъти дневно) и приемайте храни с високо съдържание на калций.

Предпазване от инфекции: Направете всичко възможно да се предпазвате от зарази, които могат да увредят плода.
• Грип: По време на епидемия избягвайте болни
• Токсоплазмоза: Използвайте гумени ръкавици, когато се занимавате с градинарство или обработвате сурово месо. Измивайте старателно плодовете и зеленчуците. Не яжте по-лусурови меса („алангле"), помолете друг да изхвърля котешката тоалетна и не пипайте болни котки.
• Листериоза: Не консумирайте пастети и деликатесни салами, сини и меки сирена с плесен; сирене фета, сладолед; многократно претопляно пилешко месо; готови салати (освен ако не са измити добре); замразени полуфабрикати (освен ако не ги подложите на основна топлинна обработка).

Влагалищно кървене
Слабо кръвотечение без сериозна причина се среща при 10% от бременните. То обаче може да е сигнал за предстоящ спонтанен аборт, извънматочна бременност или заболяване на кръвта. При всички случаи на кървене, дори ако са няколко капки, информирайте лекаря и незабавно се
обърнете към него, ако кървите обилно, имате болки в корема или чувствате, че ще припаднете. Ако забележите каквото и да е кървене, не стойте прави дълго време и избягвайте физически натоварвания и вдигането на тежести поне няколко дни след спирането на кървенето.
хора и стоите далеч от многолюдни места. Мийте често ръцете си.


ЛЕЧЕНИЕ
Винаги се консултирайте с лекар за всички безпокоящи ви симптоми и споделяйте с него домашните средства за лечение, които възнамерявате да използвате.

Гадене и повръщане: Едни от най-честите проблеми по време на бременността обикновено преминават след 12-ата седмица, но не при всички жени. Предотвратете пристъпите, като ядете често и на малки порции. Избягвайте мазни храни и други ястия и напитки, които предизвикват състоянието. Ако ви прилошее, опитайте следното:
• Хапнете малко хляб или твърди бисквити.
• Пийнете вода, чаша подсладен с мед чай от джинджифил или лайка, или сдъвчете
• пресен джинджифил.
• Натиснете акупресурната точка СЗ 6.

Умора
• Почивайте с вдигнати крака поне по половин час дневно или подремвайте.
• Всеки ден правете упражнения за цялото тяло; липсата на движение ще ви изморява повече, отколкото добре балансираното редуване на упражнения и отдих.

Синдром на карпалния канал: Причинява изтръпване и бодежи в трите средни пръста на ръката и обикновено се дължи на притискане на нерви в областта на китката в резултат на задържане на течности.
• Не тръскайте китката в опит да облекчите състоянието.
• Ако симптомите се появяват при работа с клавиатура, правете 5-минутна почивка на всеки половин час
• На всеки час правете 2-минутни упражнения за ръцете и китките, за да стимулирате кръвообращението.

Други терапии: При болки в гърба и други проблеми, свързани със стойката, се обърнете към инструктор, практикуващ метода Алегзандър.

Физически упражнения, основани на йога
Специално модифицираните йога упражнения помагат за облекчаване на обичайните болки по време на бременност и подготвят организма за раждането. Ако ви боли гърбът, се консултирайте с лекар, преди да пристъпите към упражненията.
Повдигане на таза
Това упражнение освобождава напрежението в кръста.
1. Застанете на четири крака, като коленете и раменете са раздалече-ни на около 30 см.
2. Наведете главата си и стегнете седалището така, че гръбнакът да се извие в дъга. Задръжте няколко секунди и отпуснете. Повтаряйте 5-10 пъти дневно.
Отпускане на таза .Това упражнение снема напрежението в тазовата област и помага да разширите таза.
1. Седнете на пети, раздале-чете колене, като пръстите на краката сочат навътре. Дръжте раменете отпуснати и вдигнете ръце над главата. Дишайте равномерно.
2. Прегънете се напред в кръста и опрете ръце на пода или върху възглавни- v I ца. Дръжте седалището колкото се може по-близо до петите. Останете в тази поза 30 секунди.
Разтягане на мускулите от вътрешната страна на бедрата. Това упражнение освобождава напрежението от вътрешната страна на бедрата и намалява отоците около глезените.
1. Легнете по гръб, като седалището опира в стената, както и краката, които са вдигнати. Дишайте дълбоко и разтворете крака, докато са отпуснати, а кръстът ви е прилепен към пода. Поставете ръце над главата и ги дръжте в покой на земята. Релаксирайте и дишайте дълбоко.
2. Свийте колене и долепете петите си като сгънете крака колкото се може по-близо до тялото, но без усилие. Притиснете внимателно колене към стената. Стойте така 30 секунди, след което бавно се обърнете на една страна и се изправете.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Споделяйте с лекаря всички необясними симптоми. По-специално му обърнете внимание върху следното:
• Силно гадене и многократно повръщане.
• Сърбеж, който продължава няколко дни.
• Нехарактерно влагалищно течение.
• Тежка настинка, грип, диария или висока температура.

Незабавно потърсете лекар, ако:
• Имате болки в корема, вагинално кървене или внезапно и сериозно подуване на ръцете, краката или глезените.
• Получавате световъртеж, силно главоболие или задух, болка в гръдния кош или рязко увеличаване на честотата на уринирането.
• Кожата или очите ви пожълтяват.
• Имате рубеола, варицела или генитален херпес.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар