Сподели в Facebook  

вторник, 14 април 2009 г.

Имунната система атакува алергените

Алергичният ринит е медицински термин за симптомите, които възникват в резултат на свръхчувствителност на имунната система към даден алерген. Ако симптомите от страна на носа са придружени с такива от страна на очите, тогава заболяването се нарича алергичен риноконюнктивит. Сенната хрема може да бъде разглеждана като вид алергичен ринит. При контакт с алергена имунната система го атакува, отключвайки освобождаването на медиатор, наречен хистамин. Отделянето на този медиатор причинява симптомите на алергията.

Ако страдате от алергичен ринит, ще имате един или повече от следните симптоми:
Прочети и запомни!
• повтарящо се (многократно) кихане;
• запушен, течащ или сърбящ нос;
• сълзене или сърбеж на очите;
• нарушен вкус или обоняние;
• затруднено дишане.

Ако страдате от една форма на алергия, то често може да развиете и други алергични състояния. Алергичният ринит често се придружава и от други заболявания.

Другите типове алергия и техните симптоми включват:
• алергична астма - затруднено дишане,
• кашлица и стягане в областта на гръдния кош;
• алергична екзема или атопичен дерматит - силен сърбеж, прекомерна сухота и лющене на кожата;
• уртикария, известна още като копривна треска - появата на надигнати бели сърбящи участъци на кожата;
• анафилаксия - рядка, но животозастрашаваща алергична реакция, появяваща се в резултат на въздействието на един или повече алергени, включващи храни, ухапване от насекоми, лекарства и латекс, при което организмът реагира почти веднага.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ АЛЕРГИЯТА?
Съществуват поне две условия за появата на алергични симптоми: индивидът трябва да има генетична предразположеност и да бъде изложен на действието на един или повече алергени. Кихането, течащият или запушен нос, сърбежите на очите и кожата са най-честите алергични симптоми.

Освен това всички тези симптоми често нямат нищо общо с алергията.

ПО КАКВО МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ СМЕ АЛЕРГИЧНИ?
• По кихането: кихането е естественият начин на организма да се освободи от дразнители (прах, песъчинки и др.), като ги изхвърли заедно с нормалните секрети.

• При наличието на алергия тази реакция се засилва.

•Кихането продължава с дни без видима причина, като невинаги е придружено с отделянето на секрет.

• По течащия нос: когато носът тече поради алергия, отделеният секрет е бистър и воднист, докато при настинка секретът е гъст и жълтеникав.

• По запушения нос: алергиите водят до набъбване на лигавицата на носа, което от своя страна предизвиква запушване. Това спира нормалното отделяне на секрета или го блокира напълно. Духането на носа не помага и дори често сякаш влошава състоянието.

• По сърбежа на кожата: алергиите често причиняват сърбеж.

•Уртикарията (копривната треска) представлява множество малки кожни петънца, които могат да се появят навсякъде по тялото или лицето. Те обикновено остават само няколко дни. Екземата се появява по лицето в ранно детство. Сърбежът е много силен, притеснява децата и нарушава съня им. Той продължава няколко години, като има периоди на внезапно обостряне и такива на затишие. Екземата може да засегне всяка част на тялото.

•По сърбежа на очите: всички ние понякога имаме необходимост да разтъркаме очите си, за да премахнем някоя прашинка, мигла или песъчинка. След отстраняване на дразнителя ние повече не търкаме очите си.

•При алергия положението със сърбежа на очите е различно. В този случай няма външна причина и нищо не облекчава сърбежа. Той може да трае няколко дни, седмици или месеци.

•Клепачите често са зачервени и подути.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ АЛЕРГИИТЕ?
Съществуват три начина за овладяване на алергията.

Прочети, и запомни!
Избягване на контакта с факторите, които отключват появата на алергични реакции, като домашен прах, полени (тичинков прашец) и козина (косми) от различни животни.

Прием на лекарства за повлияване на симптомите.

Прием на лекарства за предотвратяване на свръхре акцията от страна на имунната система, спрямо домашен прах и други провокиращи фактори.

Специфична десенсибилизация: десенсибилизацията представлява лечебен процес, който може да продължи от 3 до 5 години и позволява на пациентите да понасят повишаващо се количество от даден алерген, като се избягва свръхреакцията от страна на имунната система, която води до поява на алергични симптоми. Това не е решение при всички форми на алергия.

Тя дава резултат при 60 до 70% от случаите с респираторна алергия към домашен прах и при алергии спрямо някои полени и отрови от насекоми. Няма данни, че този метод е ефективен при деца под 5-годишна възраст.

Медикаментозно лечение: съществуват различни лекарства за лечение на алергиите. Някои от тях може да се използват при всички форми на алергия, докато други са за специфични, като астма например.

Лечение с антихистамини: те блокират ефектите на хистамина, който е основната субстанция, образувана от организма при алергична реакция. Често ни се представят като противоалергични средства под формата на таблетки, капки, спрейове или кремове. Прилагат се главно при сезонни и целогодишни алергични ринити и кожни алергии.

Прилагането на антихистамини е най-честото лечение на алергиите, особено в случаите, когато е налице реакция от страна на носа. Тези лекарствени продукти намаляват ефекта на хистамина - един от ключовите фактори в свръхреакцията от страна на имунната система. Приемането на антихистамини намалява кихането, сърбежа, отделянето на секрет от носа и сълзенето на очите при хората с алергичен ринит. Тези лекарствени продукти, помагат и на хората с хронична идиопатична уртикария, характеризираща се с появата на сърбеж и зачервяване на кожата без видима причина.

Днес на пазара се предлагат два класа антихистамини. По-старите продукти, известнкато първа генерация, водят до значителна сънливост през деня, което е съществен проблем. Освен това те трябва да се приемат няколко пъти дневно.

При по-новите продукти, известни като втора генерация антихистамини, тези нежелани ефекти вече ги няма. Те се считат като най-доброто лечение на алергичните симптоми. Приемат се веднъж дневно.

Кортикостероиди: обикновено се използват при тежки случаи. Те намаляват симптомите на алергичното възпаление. Могат да се прилагат под формата на таблетки, инжекции или спрей и се използват главно при хронична тежка астма.

Бронходилататори: те разширяват стените на бронхите с цел улесняване дишането. Могат да се приемат под формата на таблетки или инжекции, както и да се прилагат локално под формата на инхалации.

КОГА МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ
Важно е да се разбере, че прахосмукачката премахва само малка част от акарите (микрокърлежи), намиращи се в домашния прах, ето защо хората, страдащи от алергия, се нуждаят от допълнителни мерки за защита.

Акарите се хранят с дребни частички от кожата, които отпадат от нас по време на сън. Специалното спално бельо ограничава кърлежовото развитие.

ОТРАЗЯВА ЛИ СЕ АЛЕРГИЧНИЯТ РИНИТ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ, СЪНЯ И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ
Да, алергичният ринит може да окаже пряко въздействие върху вашата ежедневна активност, както и да доведе до значително влошаване на качеството на живот. При пациентите с алергичен ринит често са налице симптоми като запушване на носа, отделяне на секрет от носа, кихане, сънливост и умора през деня, свързани с намаляване на тяхната способност за концентрация и запаметяване и нарушение на качеството на живот.

Съвременните проучвания предполагат, че дневната сънливост при алергичния ринит може да се дължи на хронично възпаление на лигавицата на носа, водещо до запушването на носа, което от своя страна причинява нарушение на съня през нощта и сънливост през деня. В случай че не се лекува, алергичният ринит можеда доведе до значителни здравни и икономически последствия.

От друга страна, алергичният ринит може да бъде свързан със значително нарушение на самочувствието и физическата активност. Той може временно да изисква значително повече усилия при осъществяването на ежедневните дейности, което от своя страна да доведе до бързо изморяване и нарушено самочувствие. Тези факти често са аргумент за провеждането на едно добро лечение.

Може ли алергичният ринит да е обвързан с други болести и да доведе до влошаването им?

Той може да бъде усложнен с инфекции на горните дихателни пътища като възпаление на средното ухо, синузит, повтарящи се възпаления на гърлото, кашлица и с други симптоми - главоболие, нарушение на съня, умора, раздразнителност и лошо представяне в училище. Рядко при децата може да са налице проблеми в развитието на лицето и зъбите. Лечението на алергията може да елиминира или облекчи повечето от тези оплаквания. Най-големият проблем, свързан с алергичния ринит, е неговата пряка връзка с алергичния конюнктивит и астмата. Ринитът е често свързан с астма: 80% от пациентите с астма имат едновременно с това и алергичен ринит, като 20-50% от пациентите с алер
гичен ринит страдат и от астма. Наскоро тази връзка беше подчертана и в един важен доклад на Световната здравна организация, наречен ARIA „Алергичният ринит и неговото влияние върху астмата".

Астмата не може да бъде лекувана правилно без овладяването на ринита.

Това означава, че всеки случай на тежък алергичен ринит трябва да бъде консултиран със специалист по белодробни болести и всеки пациент с нестабилна астма да бъде прегледан от специалист УНГ.

ДРУГ НАЧИН НА ЛЕЧЕНИЕ
Лечението на алергичния ринит на първо място се базира на избягване контакта с алергените. Съществуват множество хигиенни правила за пациентите с персистиращ алергичен ринит, като контрол над заобикалящата среда, включващ избягването на различни килими, завеси и др. Въпреки това при пациентите с интермитентен алергичен ринит (например поленова алергия) ефективното избягване на контакта с алергена е практически трудно осъществимо.

За нещастие само избягването на контакта с алергена не е достатъчно при пациентите с алергичен ринит. При тях е необходимо прилагането на лекарствени продукти. Съществуват различни типове антиалергично лечение и вашият лекар ще определи кое е най-ефективното лечение за вашия тип алергичен ринит.

И накрая, при пациентите с незадоволителен резултат от класическото антиалергично лечение може да се прибегне до имунотерапия. С помощта на редовно инжектиране на ниски дози от даден алерген отговорът на имунната система спрямо него може да бъде понижен.

Непрекъснато ли трябва да се приемат лекарства?

В идеалния случай отговорът е „да" при условие, че е налице персистиращ ринит. Хроничното възпаление е основният патологичен процес на алергичната реакция. Редовното медикаментозно лечение, особено по време на излагане на действието на даден алерген, може да доведе до стабилизиране на това възпаление, значително намаляване честотата на симптомите и алергичните епизоди.

КАКВИ СА ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИ, БОЛНИ ОТ АЛЕРГИЧЕН РИНИТ
Ако вашата алергия се запази, това не означава, че цял живот ще страдате от алергичен ринит. След няколко години с активни периоди симптомите постепенно ще намаляват, дори при запазването на хиперреактивността от страна на носа. Обикновено с времето вие ще се нуждаете от все по-малко лекарства за овладяване на симптомите.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар