Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Астма и алергия не са едно и също заболяване

Половината от астматиците имат и алергично заболяване

Атопичният дерматит, алергичният ринит (хрема), алергичният конюнктивит и бронхиалната астма са проявления на алергията.

Симптомите на астмата са кашлица, затруднено дишане, а за най-типичен признак се приемат свистящите хрипове в гърдите.

Обикновено алергичният ринит се проявява с кихане, сърбеж в носа, отделяне на носни секрети. Най-често подобни реакции възникват по време на цъфтежа на растенията.

Другата форма е целогодишният ринит. Тогава носът на човек е непрекъснато запушен, периодично се отделят секрети, но сърбеж няма. Понякога при алергичен ринит се развива и възпаление на лигавицата на носната кухина - синузит.

Често се среща алергичен конюнктивит, който се проявява със зачервяване на очите. Освен това се появява сърбеж и постоянно сълзене. Ако пък процесът премине и към роговицата, не е изключена и рязка болка в очите.

Често проявление на кожните алергии е атопичният дерматит. Алергията може да се проявява и като нарушения от страна на храносмилателния тракт – болки в корема, стомашно разстройство.

Съществуват и много тежки проявления на алергията. Това са анафилактичен шок и тежки кожни реакции.

Какво е кръстосана алергия?
Съществува така наречената кръстосана алергия, при която е възможно да се появят сходни алергични реакции от различни продукти. Това се обяснява с идентичността или сходството на антигенната структура на едни или други продукти - алергени. Забелязано е, че при алергия към шоколад трябва да бъдете много внимателни с кафето и кока-колата.

При алергия към краве мляко не е изключено да възникне алергична реакция, ако човек консумира говеждо месо.

В случай че имате алергия към сливи, се отнасяйте с по-голямо внимание към бадемите, кайсиите, вишните, черешите.

Имуномодулаторите са спомагателно средство
По принцип имуномодулаторите не са задължителни при евентуално лечение. Те не са стандартни при терапията на алергията. Но могат да бъдат назначавани, в случай че са налице признаци на имунна недостатъчност. Това най-често се случва при боледуващи деца, при които само противоалергична терапия не може да помогне. Имуномодулаторите трябва да бъдат назначавани от лекар по определени показания, за определено време и по определена схема на приемане. В противен случай те могат да нанесат вреда, защото въздействат непосредствено на звената на имунната система.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар