Сподели в Facebook  

сряда, 15 април 2009 г.

Алергията е защитна реакция на организма

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Какво е алергията? Алергията е неадекватна реакция на организма на въздействието на определено чуждо вещество - алерген. Основната опасност представлява не само веществото, а яростната защита на организма от него. Ако човек развива алергия, значи имунната система на организма работи чудесно против вирусите, бактериите и паразитите, но заедно с това реагира и на съвсем безопасни вещества като антигените, например. Имунната система ги приема като опасни врагове и се разправя с тях безпощадно.

Неслучайно алергията вече се приема като една от болестите на века. Лошата екология, стресът и промените в климата ни докараха до там, че организмът на всеки от нас всяка минута може да ни изненада с алергична реакция. При едни тя се изразява с отоци, при други – със сърбеж по кожата, при трети - със сълзене на очите и хрема. И в повечето случаи няма значение дали натурален или химически продукт е предизвикал алергията, срещу която още “бронебойни патрони няма открити, няма открити”. А тя трябва да се лекува, преди да е станала хронична.

НА ПРИЦЕЛ – НАСЛЕДСТВЕНОСТТА
В последните десетилетия хората, които заболяват от алергия, стават все повече и повече. Както вече казахме, при повечето алергетици това е свързано с влошената екологична ситуация: промишлено замърсяване, образуването на сложни структури при съединяването на цветния прашец с някои видове микроби.

Втората причина са съвременните продукти, от които приготвяме храната си. Те съдържат голямо количество консерванти и хранителни оцветите ли. Тези вещества са безвредни, но при наличието на някакви имунни нарушения в организма могат да провокират алергия.

Козметичните препарати са третата сериозна причина. В тях има толкова много консерванти и химически съединения и затова трябва да се подбират много внимателно. Досега няма обяснение на факта, защо у едни от нас се появява алергия, а при други - не. Днес на лекарите е известна само една-единствена причина - наследствената предразположеност.

Затова специалистите съветват да не се злоупотребява със слънчевите лъчи и с декоративната козметика. Ако все пак се появят алергични симптоми, трябва да се реагира веднага.

Кога да се реагира светкавично?
• Ако по кожата на лицето или на тялото се появят червени петна, веднага спирате да се мажете с какъвто и да е крем.

• Ако очите ви започнат да сълзят, е добре да ги измиете с хладка вода, а след това с наситена отвара от лайка.

• Ако освен че очите ви сълзят, започнете да кашляте и да се задушавате, веднага глътнете противоалергично хапче.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар