Сподели в Facebook  

четвъртък, 16 април 2009 г.

Къде е тестостеронът на съвременния мъж?

През последните две десетилетия в кръвта на мъжете нивото на тестостерон непрекъснато намалява, твърдят американски учени. Например, през 1988 г. нивото на тестостерон при мъжете на 65-69 години е било средно 503 нанограма на децилитър, а през 2003 г. - 423 нг/дл. Причините за намаляване на нивото на мъжкия хормон все още не са ясни, като това явление не може да бъде обяснено нито с възрастта, нито с някакво определено заболяване, нито с пушенето, нито с наднорменото тегло.

Главният автор на изследването Thomas G.Travison пояснява, че при мъжете от различни поколения нивото на тестостерона може да бъде различно, пише в публикацията на ръководения от него екип в изданието Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Тестостеронът е най-важният мъжки хормон. Той участва в поддържането на мускулната и костната маса. Недостигът му води до различни нарушения, включително до намаляване на сексуалното желание и захарен диабет.
Според нормата нивото на тестостерона се повишава до 25-30 годишна възраст, а след това започва да намалява.

Учените са изследвали образци от кръвта на мъже през 1987-1989 г., през 1995-1997 г. и през 2002-2004 г., като са отчитали възрастта и здравословното състояние на пациентите. Според последните данни средното ниво на хормона днес е по-ниско в сравнение с преди 20 години.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар