Сподели в Facebook  

вторник, 21 април 2009 г.

Сенна хрема и ринит

Това е ответната реакция на имунната система към веществото като тревния и дървесния полен, спори от плесен, домашен прах или животински пърхот.

Симптомите са запушен или течащ нос, сълзящи очи, главоболие, замаяност, дразнене в гърлото, кихане, астматичен пристъп.

Предпазване
Мрежи на прозорците и слънчеви очила силно намаляват достъпа на полен.
Климатичната инсталация в големите горещини запазва чистотата в дома.
Йонизаторите помагат за отстраняването на полена, праха и други причинители на алергии по въздуха.

Лечение

Хранене:
Витамин C в комбинация с биофлавоноиди дийства като естествен антихистамин за спирането на хремата или за отпушването на носа. Увеличете употребата на витамин C, като консумирате повече цитрусови плодове. Биофлавоноидите се съдържат в обвивката на кората на цитрусовите плодове: нарежете кората на един грейпфурт или портокал и я варете с малко мед и вода в продължение на 10 мин. Изяждайте по едно парченце преди лягане и когато почувствате симптомите на другия ден. Витамин C може да се взема и допълнително.

Пантотеничната киселина също облекчава алергичните симптоми. Вземайте доза от 200-500 мг. пантотенична киселина и 50 мг. витамин B комплекс дневно.

Дозировка от полен може да предотврати алергия, по-специално сенна треска: вземайте 4-6 таблетки дневно няколко седмици преди сезона на треската.

Лакрицата и бетакаротинът също помагат - ако купувате опаковка от аптеката, следвайте указанията, в противен случай се посъветвайте се природолечител или със диетолог.
Ароматотерапия

1 капка лавандулово масло се разрежда с 5 мл. допълнително масло или лосион, съхранява се в стъклено шишенце и се мажат синузите от двете страни на носа веднъж дневно.

Вместо това можете да разредите 1 капка оманово масло в 5 мл. жожоба или бадемово масло и втривайте в синузите веднъж дневно.

Акупресура

За да облекчите главоболието, кихането и възпалените очи, намерете връхната точка мускула в пространството между показалеца и палеца, разтъркайте я добре около минута и повторете с другата ръка.
! ВНИМАНИЕ ! Да не се прилага на жени по време на бременност

За укрепване на имунната система намерете точката на вурха на предмишницата, между двете кости, на два пръста нагоре от китката, разтриите добре с кръгово движение на палеца.

Упражнения
Постоянните упражнения контролират алергиите, които често се влошават от стреса. Пробвайте джогинг, бодибилдинг, бързо ходене или плуване.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар