Кръвното налягане се повишава или пада, чувстваме се слаби, главата ни се цепи, настроението ни се понижава рязко и бързо. Какви продукти и напитки вдигат или свалят кръвното налягане?
ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: ПО-МАЛКО СОЛ И КАФЕ
• При повишено налягане човек се чувства постоянно уморен, нещо непрекъснато “чука” зверски в слепоочията, отслабва паметта, ставаш вял и тромав. Но освен тези неприятности хипертонията заплашва с много по-сериозни проблеми – нарушение на мозъчното кръвообращение
• (инсулт) или инфаркт.
• Главните врагове на хипертониците са солта и кафето. Солта помага за натрупването на течности в кръвоносните съдове, от това се повишава обемът на циркулиращата кръв, а това води до високи стойности на артериалното налягане. Кафето свива съдовете - това също води до повишаване на налягането.
• Дневната доза на солта не трябва да надвишава 5 г (обикновено човек изяжда на ден 12-15 г). Как да спазим “здравата” норма? Умишлено не досолявайте храната, забравете солената риба, рибните консерви, домашните туршии и яжте повече продукти, които не е нужно да се солят.
• Ограничете кафето до 1 чашка дневно, още по-добре - преминете на нискокофеиново или безкофеиново.
ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ
• Лесноусвоимите въглехидрати - захар, сладка, мед, бонбони. Тези продукти са разрешени 1-2 пъти седмично, ако е възможно - и по-рядко.
• Животинските мазнини - масло, сметана. Количеството на растителните мазнини трябва да бъде 1/3 от общото количество мазнини.
• Течностите, включително супите - не повече от 1-1, 2 л за денонощие.
• Хлябът - до 200 г на ден, най-добре - черен.
• Картофите, бобовите храни - в умерени количества.
• До 200 г хубаво червено вино на ден няма да ви навреди, но в никакъв случай не го замествайте с ракия или с други силни напитки.
КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?
• Нетлъсти меса и риба, най-добре варени.
• Мляко и млечни продукти, нискомаслена извара и кашкавал.
• Сипкави каши - овесена, пшенична.
• Супи - зеленчукови, млечни, нетлъсти месни супи с фиде (не по-често от 1-2 пъти седмично).
• Плодове и зеленчуци - пресни, варени, в салати с растително масло. Особено полезни при хипертония са прясното и киселото зеле, пресните краставици и домати, богатите на калий, магнезий и други полезни вещества портокали, ябълки, нар, сушени зарзали.
Забележка: при хипотония е по-добре тези продукти да се ограничат, защото понижават кръвното налягане.
ПРИ ХИПОТОНИЯ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИ ГЛАДУВАНЕТО И СТРОГИТЕ НИСКОКАЛОРИЧНИ ДИЕТИ
_При ниско кръвно налягане са полезни кашкавалът и зеленият чай.
За хипотония се смята кръвното налягане със стойности 90/60 мм живачен стълб. Но трябва да се има предвид, че някои хора имат вродена предразположеност към ниско налягане и се чувстват прекрасно на фона на тези ниски цифри.
ХИПОТОНИЯТА УСЛОВНО СЕ ДЕЛИ НА НЯКОЛКО ГРУПИ
• Остра (развива се внезапно) и хронична (продължава дълго време).
• Първична (когато няма други проблеми със здравето, влияещи на кръвното налягане) и симптоматична (ниското налягане е симптом на друго заболяване - като вегетативна дистония, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника).
• При ниско кръвно налягане болят ставите, появява се световъртеж, слабост, силно главоболие, особено в тилната област (аналгетиците не помагат в този случай), гадене, киселини. Препоръчва се кафето да се пие сутрин. Но без да се злоупотребява - 3-5 чашки кафе на ден се смятат за безвредни.
Впрочем!
• Тлъстите и солените продукти също повишават кръвното налягане, те също се препоръчват на хипотониците, но с мярка. При лошо самочувствие добре действа пакетче солени ядки или 1-2 сандвича с хляб, масло и кашкавал.
• Кашкавалът е много полезен при ниско кръвно налягане, защото съотношението между мазнините и солта в него се смята за идеално.
• На хипертониците се препоръчва да се хранят не по-малко от 4 пъти на ден.
Източник:www.lekar.bg
понеделник, 20 април 2009 г.
Хипертоници и хипотоници да не сядат на една и съща трапеза
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар