Сподели в Facebook  

сряда, 29 април 2009 г.

Десетте заповеди на хипертоника

Хората, които страдат от хипертония, освен че трябва цял живот да вземат лекарства, с които да поддържат нормално кръвно налягане, не трябва да пренебрегват и нелекарствените методи за борба с болестта.

И така, ако имате високо кръвно налягане, то:

- Не се захващайте с много неще едновременно и никога не бързайте, не се ядосвайте, не крещете и въоще се старайте да не се нервирате.

- Не яжте така наречените лоши продукти, които способстват за склероза на кръвоносните съдове: алкохол, животинска мазнина, захар, маргарин, мазни млечни продукти, тъмно месо, черен дроб, месни бульони и пушени меса и колбаси.

- Основна храна – плодове и зеленчуци (без картофи и моркови) и ястия от тях, ръжен хляб от едросмляно брашно, овесени ядки, фасул, грах, соя, трици, слънчогледово масло, ядки.

Нелошо меню може да се направи от ориз, макарони от по-твърдите сортове пшеница, бяло постно месо от дивеч, дребни скариди, обезмасленимлечни продукти, пресни сокове.

Трябва да се храните редовно. Храната да се приема на малки порции (закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря). Последното хранене трябва да е 2-3 часа преди лягане.

- Откажите се от солта, бонбоните, вафлите, разни други сладки неща и белия хляб.

- Не пийте бира, домашна ракия, водка, коняка, кафе, силен черен чай.

- Не четете прекалено много, особено до късно, и в транспорта. Преди сън не гледайте екшъни, трилъри и други програми, свързани с криминални престъпления.

- Не трябва да си лягате по-късно от 22:00. А преди сън се разходете на свеж въздух и проветрете спалнята. За здравия сън помагат топлата вана с билки (мента, мащерка, хвойна).

- След ставане от сън веднага изпийте една чаша минерална вода за пречистване на бъбреците. След това направете няколко физически упражнения за тонус и си вземете контрастен душ.

- Старайте се да и намирате работа, свързана с повече физически движения. Ежедневно трябва да минавате пеша не по-малко от 5-7 километра. Ходете бързо докато не усетите съвсем леко изпотяване на тялото.

- Буъдете добри, търпеливи, радостни. Не завиждайте на чуждите успехи и не посягайте на чужодото добро и тогава високото налягане ще забрави за вас.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар