Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Децата ще се появяват на света по нов начин

Изразът "да се пререже пъпната връв" отдавна вече излезе извън пределите на медицинската практика и нерядко вече се използва и в преносен смисъл – като метафора за решителен разрив с нещо, което ти е дало живот. Учени доказали, че не трябва да се прибързва с такива стъпки не само в ежедневния живот,но и по време на раждане: оказва се, че прибързването може да нанесе непоправима вреда на здравето на детето.

Солидното периодично издание British Medical Journal, което излиза на Албиона, публикува статия, в която се твърди: по-ранното прерязване на пъпната връв не само не е полезно, но и е вредно за здравето на майката и детето. Оказва се, че първите минути след раждането организмът на детето трябва да възстанови нормалното ниво на желязо в кръвта, а това може да стане само чрез естествения канал, все още съединяващ го с родилката. Ако това не стане, нараства рискът от развитие у детето на опасна болест - анемия, или малокръвие.

По-рано се смяташе, че колкото по-рано бъде приключено с пъпната връв, толкова е по-малък рискът за здравето на майката. Опитните лекари опровергават общоприетата гледна точка. "Няма никакви убедителни доказателства за ползата, която ще донесе това", - казва доктор Ендрю Уикс, практикуващ акушер и професор в Ливърпулския университет. Опитният лекар препоръчва на колегите да се изчака 3 минути след раждането преди окончателно майката и новороденото да се разделят. Особено важно е, подчертава той, това правило да се съблюдава при преждевременно раждане или при цезарово сечение.

Световната здравна организация вече заяви, че ще внесе изменения в своите рекомендации за лекари-акушери. Що се касае до бъдещите майки, препоръчва се непременно да се консултират с наблюдаващите ги специалисти.

Появата на белия свят е безусловно най-важното събитие в нашия живот. Не е за учудване, че процесът на раждането привлича вниманието на лекарите, които отдавна търсят начини да го направят възможно най-безопасно. На практика това означава, че установените правила могат да бъдат подложени а преразглеждане, а безспорните истини изведнъж да преминат в групата на заблудите. Да вземем дори ултрамодерниото през1990-е гг. Раждане във вода (от тази година и в “Св. София”): в изгрева на новото хилядолетие се изясни, че такава "естествена" процедура повишава вероятността от травми на новороденото.

Още по-противоречива е ситуацията с късното раждане. По мнение на едни учени то удължава живота на жената и следователно има положителен ефект. В същото време, според друга теория, у децата родени от майки в старша възраст ситуация е повишен рискът от безплодие.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар