Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Ултразвуковото изследване (УЗИ) при бременност. Наистина ли е толкова необходимо?

За много бременни процедурата с ултразвуковото изследване (УЗИ)е един от най-вълнуващите моменти. Та нали именно на УЗИ те за първи път виждат своето бъдещо дете. Много често дадената процедура позволява на лекарите да се убедят, че всичко е наред, или помага на родителите да се подготвят за това, че бъдещето дете може да има едни или други отклонения.

Но британският доктор Хилтон Меир (Hylton Meire), провокира нова вълна на спорове между противниците и привържениците на УЗИ. Той публикува статия, в която твърди, че провеждането на тази процедура в 20-ата седмица на бременността е нецелесъобразно. Нещо повече, докторът смята, че измерването на цервико-торакалната извивка на плода не е надежден метод за проверка на наличието и отсъствието на синдрома на Даун у детето. Въпросната процедура - амниоцентеза се заключава в това, че в матката се въвежда игла за по-точен анализ на състоянието на плода.

Рискът от аборт при амниоцентезата не е голям, но все пак съществува и затова жената би могла да загуби напълно здраво дете.

Доктор Меир е пресметнал, че ежегодно заради тази процедура ежегодно загиват около 3200 здрави деца. При това на всеки 50 жени, които правят аборт след като амниоцентезата открие у плода синдром на Даун, се падат 160 жени, които губят здрави деца след процедурата.
На първо място доктор Меир застава срещу тази процедура защото тя кара жените да правят аборт.

Амниоцентезата измерва количеството течност в района на задната част на шията на плода от 11 до 13 седмица. При деца с отклонение в развитието през първите 3 месеца се натрупва повече течност, отколкото при здравите деца. По този начин тилната област на болния плод се увеличава.
При изчисляване на риска от развитие на заболяването на първо място се взема предвид възрастта на майката. В много болници от плода вземат за анализ даже и кръв. За малък риск се смята 1 към 800, а висок – 1:300. Според доктор Меир, да се направи анализ на кръвта на плода е доста проблематично, тъй като при провеждане на апаратурата се ориентират по мътния екран на апарата УЗИ.
"Изпращат жени да преминат процедурата амниоцентеза, като се основават единствено на нееднозначните резултати от теста, - казва докторът. – Смятам, че те трябва да са наясно колко неточни могат да бъдат тези резултати".

В същото време, родителите също са осведомени за това, че резултатът може да бъде неточен. Те като правило стоят пред избора: има шанс 1 на 200, тяхното дете да има синдрома на Даун и още толкова майката да абортира вследствие на амниоцентезата. Разбира се, изборът в дадената ситуация не е прост. Опонентите на доктор Меира предполагат, че той се стреми към абсолютна точност на прогнозите, а науката още не е стигнала дотам. Затова ще се наложи да се действа по наличните методи. Още повече, че всички признават, че дискусията е много важна. Главното е да се разбере колко големи са реалните рискове при всеки вариант на развитие на събитията.

Джеин Фишер (Jane Fisher), която работи в център за наблюдение на бременни жени смята, че повсеместното прилагане на УЗИ е позволило да се изключи процедурата амниоцентеза за майките в по-старша възраст, както беше преди 2001 г.

Междувременно не всяка клиника предлага процедурата по проверка за синдром на Даун. Жените в старша възраст са в групата на риска (при тях по-често се раждат деца със синдром). В някои болници им правят само УЗИ, без амниоцентеза.

В същото време изследването на плода в 20-ата седмица помага да се определеи не само евентуалният синдром на Даун, но и болести на сърцето, както и по-малко значителни отклонения, например, такова заболяване като вълча уста Специалистът-акушер Патрик О'Браян (Patrick O'Brien) е уверен, че за наличието на сърдечни заболявания у детето трябва да се знае по-рано. Благодарение на това на детето може да се окаже необходимата помощ веднага след раждането. В същото време, О'Браян смята, че в хода на процедурата УЗИ родителите узнават информация, която не е задължително да знаят преди раждането.

Също така благодарение на УЗИ родителите получават възможността да се подготвят за това, че тяхното дете ще има едно или друго заболяване. А специалистите могат отрано да ги инструктират как да се грижат за болното дете.
"А може самата радост , че ще видиш своето все още неродено дете е онова, за което си струва да си платиш за УЗИ" – размишлява Патрик О'Браян.

В Англия стойността на проверката на плода се колебае между 25 и 50 лири.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар