Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Как да разпознаем алергията?

Запушен нос и сърбеж са най-честите признаци на заболяването

Алергиите представляват една прекомерна (свръх) реакция на организма спрямо вещества, които се приемат от него като вредни, дори те да не са такива. Лошото е, че процентът на заболелите от различните видове все повече се увеличава. Съществуват поне две условия за появата на алергични симптоми - човекът трябва да има генетична предразположеност и да бъде изложен на действието на един или повече алергени. Кихането, течащия или запушен нос, сърбежите на очите и кожата са най-честите алергични симптоми. Но често всички тези симптоми нямат нищо общо с алергията.


Как да разберем, че наистина сме алергични към нещо?
Кихането е естественият начин на организма да се освободи от дразнители (прах, песъчинки и др.), като ги изхвърли заедно с нормалните секрети. При наличието на алергия тази реакция се засилва. Кихането продължава с дни без видима причина, като не винаги е придружено с отделянето на секрет.
Когато носът тече поради алергия, отделеният секрет е бистър и воднист, докато при настинка той е гъст и жълтеникав. Запушеният нос е другият проблем. Алергиите водят до набъбване лигавицата на носа, което от своя страна предизвиква запушване. Това спира нормалното отделяне на секрета или го блокира напълно. Духането на носа не помага и дори често сякаш влошава състоянието.

Алергиите често причиняват сърбеж
Уртикарията (копривната треска) представлява множество малки кожни петънца, които могат да се появят навсякъде по тялото или лицето. Те обикновено остават само няколко дни. Екземата се появява по лицето в ранно детство. Сърбежът е много силен, притеснява децата и нарушава съня им. Той продължава няколко години, като има периоди на внезапно обостряне и такива на затишие. Екземата може да засегне всяка част на тялото.

Всички ние понякога имаме необходимост да разтъркаме очите си, за да премахнем някоя прашинка, мигла или песъчинка. След отстраняване на дразнителя, ние не търкаме очите си повече.

При алергия положението със сърбежа на очите е различно. В този случай няма външна причина и нищо не облекчава сърбежа. Той може да трае няколко дни, седмици или месеци. Клепачите често са зачервени и подути.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар