Сподели в Facebook  

понеделник, 27 април 2009 г.

«Ранните птички» рано вдигат кръвното

Жените, които спят по-малко от 5 часа на денонощие, имат повишен риск от развитие на хипертония, съобщава журнала Hypertension.

До такъв извод са стигнали британските учени от Уорикския университет, които са направили изследване с участието на 6,600 човека.

Установило се, че жените, които отделят за сън не повече от 5 часа на денонощие, страдат два пъти по-често от високо кръвно, в сравнение с тези, които спят по осем и повече часа. При мъжете не се наблюдава такава закономерност, съобщават изследователите.
Известно е, че артериалната хипертония, под която се разбира повече от 140/90 мм на жив.ст, е един от основните фактори на риска за сърдечносъдови заболявания.

«Ние установихмe, че недостигът на сън не само увеличава риска от хипертония, но и предизвиква инфаркти и инсулти»,- заяви ръководителят на изследователските работи Франческо Капучио. Освен това той отбелязва, че в по-ранните изследвания недоспиването вече бе назовано като фактор на риска за затлъстяване и захарен диабет.

Между другото, важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане, твърдят японски учени. Според изследването, проведено от специалисти от някои университети и болници в Киото, така наречените «чучулиги» имат повишен риск от инфаркт и хипертония.

Този извод е направен на база на анализ на данните от изследванията на 3,017 човека на възраст от 23 до 90 години, а учените подчертават, че дори и сутрешната физзарядка не е основание за ранно ставане. Хората, които стават пред 5 сутринта заболяват 1,7 пъти по-често от хипертония и 2 пъти по-често от атеросклероза в сравнение с тези, които стават 2 или 3 часа по-късно.

«Нашите резултати опровергават разпространеното мнение, че «ранните птички» се отличават с по-крепко здраве», - съобщи ръководителката на изследването Маюко Кадоно на конгреса на Световната федерация на обществата на изследователите на съня и медицината на съня, неотдавна завършил в Австралия.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар