Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

С какво са опасни средствата за интимна хигиена?

По-малко синтетика. Вашето увлечение по съвременните средства за хигиена, направени на ненатурална основа, могат да навредят на здравето

По-рано беше нещо като забранено да се обсъждат средствата за интимна хигиена. Случвало се е на тази тема да избягват да говорят откровено дори и самите медици. Но днес производството на средства за хигиена на половите органи е цяла индустрия. Телевизионната ( и не са мо ) реклама възхвалява превръзки с крилца, гелове с антисептици и ароматизирани презервативи. Ние решихме да изясним безопасни ли са всички тези «блага на цивилизацията» за нашето здраве?

Отначало малко история.Смята се, че първите средства, предназначени за интимна хигиена, са били измислени в страните от Древния Изток и преди всичко в Египет. Именно там са измислили първите женски превръзки, които се правели от лен. А в Националния музей в Кайро твърдят, че съхраняваният в музея кожен калъф е първият в историята презерватив, който е използван от самия фараон Тутанкамон. Медицината на Древна Гърция също е отделяла на интимната хигиена доста сериозно внимание като създала цяла система от хигиенни мероприятия.

С КАКВО СА ОПАСНИ ДАМСКИТЕ ПРЕВРЪЗКИ?

Днес дори само търговските марки на дамските превръзки са няколко десетки. Основната суровина за тях е целулозата, но често я комбинират и с различни синтетични материали. Независимо дали превръзките са ежедневните или са предназначени за критическите дни, елементите от полиетилен и синтетичните влакна са способни да раздразнят чувствителната лигавица на женските полови органи.

– Честата употреба на лошо «дишащи» превръзки с времето може да наруши микрофлората на влагалището, да промени неговият рН, – разказва завеждащата женска консултация Татяна Попова. – Ако носите превръзки с изкуствено покритие прекалено дълго – даже и при абсолютно здрави жени може да възникне парене, сърбеж, да се развие бяло течение.

Съвсем друг разговор са ежедневните превръзки с аромати. В никакъв случай не трябва да се използват от жени и девойки, склонни към алергични реакции. А при ени в периода на климакса и предклимакса ароматизираните превръзки могат да провокират или усилят вагиналния сърбеж.

– Що се касае до тампоните, те практически не се използват на Запад, – продължава разказа си Татяна Попова. – Въобще не се препоръчва по време на месечния цикъл един тампон да се използва за повече от два часа. Ако се носи по-дълго, това спомага за разпространяване на инфекции защото тогава повърхността на матката е открита.В никакъв случай не бива да се използват тампони при всякакви възпалителни заболявания на влагалището или шийката на матката.

МЪЖЕТЕ СЕ «ПАРЯТ» ОТ ГЕЛОВЕ

–Нормалното протичане на физиологическите процеси в репродуктивната сфера може да се наруши ако ползвате сапун или гел, които не са предназначени за интимните зони, разказва венерологът Людмил Бухов.– Но има и друга крайност: днес мъжете често злоупотребяват
с «профилирани» гелове с недостатъчно вискоко качество, които не са приготвени на натурална основа.
Ако често ползвате интимни гелове, това мже да доведе до болка, сърбеж, парене в областта на главичката на половия член. В частност, може да се развие баланопостит (възпаление на кожичката около главичката), да възникне алергична реакция.

Межди другото, алергия застрашава и мъжете, и жените, които ползват ароматизирани презервативи. При мъжете с повишена чувствителност това може да превърне в такъв проблем като преждевременната еякулация и даже безплодието. Затова преди да използвате каквито и да било средства за интимна хигиена – консултирайте се с лекар.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар