Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

От полиноза страдат и децата

Все повече бебета и малчугани в България страдат от алергия към цветния прашец

На фона на обичайните пролетни и летни простуди лесно може да се пропусне алергично заболяване. А това може да доведе до неприятни последствия.

Как да различим обикновената хрема при детето от алергичната? И дали тя може да се избегне?

Симптомите на алергията могат да съвпаднат с простудните заболявания
Ако забележите, че на улицата вашето дете без всякаква причина започне да киха и да му текат сълзи, трябва да обърнете внимание и да се замислите дали не става дума за полиноза.

Острите респираторни заболявания обикновено се съпътстват с повишена температура, с общо неразположение и слабост, с уголемяване на сливиците.

След лечение на простудата и възпалението, симптомите изчезват най-много след 4-5 дни.

Алергията към цветния прашец най-често се проявява на улицата.

Не е задължително симптомите на алергията да съвпадат с тези на острите респираторни заболявания. Тя може да се прояви и като зачервяване, парене в очите - а това са симптоми и на конюнктивита, или със запушване на носа - ринит.

Най-важното е да обърнете внимание дали симптомите се повтарят, когато изведете детето на улицата. Тогава наистина трябва да се обърнете към специалист.

Лечение с антихистаминни препарати и промивки на носа
Най-напред трябва да започнете лечение с антихистаминни препарати. Особено за децата е желателно да използвате препарати от ново поколение. Те се различават от старите, защото не оказват седативен ефект, т.е. не предизвикват сънливост.

При алергия детето така или иначе е със запушен нос и сънят му се нарушава. Затова новите антихистаминни препарати са по-подходящи, тъй като няма да предизвикат сънливост и няма да попречат на дневния ритъм на детето. А старите лекарствени средства, освен всичко друго, могат да повлияят и на умствените му способности.

Второто условие за избавяне от алергия при детето е да му се промива носът. И за тази цел има много добри препарати на основата на морската вода. Те са във формата на спрей или капки и помагат да се премахне прашецът заедно със слузта. Освен това морската вода подхранва, овлажнява и възстановява нормалната функция на лигавицата на носа.

Има и други модерни средства, които са подходящи при не толкова силно възпаление, а за по-сериозните случаи се използват така наречените топични препарати.

Ако детето съвсем не може да диша с нослето, ако промиването не помага, тогава можете да се възползвате от обичайните средства против хрема. Но тук ще предупредим, че съдосвиващите капки, които се използват при хрема, изсушават лигавицата и затова не трябва да се използват повече от 3-4 дни. Ако се използват дълго, нослето отново може да се запуши и да се засили процесът. Затова е желателно да избирате най-леките капки, които оказват по-слабо въздействие на лигавицата.

Алергеноспецифична имунотерапия
Идеалният вариант, разбира се, е да се изолира детето от алергените. Например да не го извеждате в период на цъфтене на растенията или да го разхождате другаде. Това означава по-рядко да го водите в парковете и в гората - там има най-много цветен прашец. По-рядко излизайте на улицата в средата на деня, когато слънцето ярко свети и дърветата най-силно изпускат прашеца от цъфтежа си. А след разходката непременно го измийте и промийте лигавицата на нослето му.

Освен всичко друго вашето дете трябва да спазва необходимата диета. Например в период на цъфтене на брезата детето не трябва да консумира плодове с костилки - праскови, ябълки. Не му давайте и орехи, магданоз, целина. Това може да доведе до така наречената кръстосана алергия към продуктите.

Лятото е подходящ период да започнете лечение на детето си, ако то страда от алергия. Тогава вече е преминал периодът на цъфтене. Първо се изискват кожни проби и най-вече да се определи към какво е алергията. Лечението започва с вкарване в организма на много малки дози алергени през цялата година. Този начин на лечение се нарича алергеноспецифична имунотерапия. През годината, в която го лекувате, то ще формира имунитет (невъзприемчивост) към алергена.

По този начин буквално за две години можете да излекувате детето си от полиноза, без да позволите тя да премине в хроничен стадий.

Виновни са антителата
Полинозата е най-разпространената алергична реакция. Тя възниква при 15 на сто от децата. Причините за това могат да бъдат както лоша екологична среда, така и неправилно хранене на майката по време на бременността. И не на последно място - наследственият фактор. Ако през първата година от живота си детето страда от кожни проявления на хранителна алергия (диатеза), възможно е то да започне да реагира и на цъфтежа на дърветата и тревата. Друг “виновник” за детската алергия са антителата от клас Е, които се изработват в организма и реагират на прашеца на растенията.

Полинозата може и да не се забележи. Тя изчезва, след като растенията спрат да цъфтят. Но с всяка следваща година алергичната реакция ще бъде все по-силна и по-силна, и то не само по отношение на цветния прашец, но и към домашния прах. Не е изключено, ако не се вземат мерки, след време тя да премине в целогодишна хронична алергия и дори в бронхиална астма.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар