Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Бебешките пюрета са вредни!

Бебешките пюрета са неестествени и ненужни, твърди заместник-директорка на програма за хранене на бебетата в УНИЦЕФ, цитирана от Би Би Си.

Джил Рипли, заместник-директорка на "Бейби френдли инишиатив" в УНИЦЕФ смята, че храненето на бебетата с пюрета може да им причини здравословни проблеми в по-късна възраст.

Според нея децата в продължение на 6 месеца трябва да бъдат хранени само с майчина кърма или с адаптирани млека.

След тази възраст трябва да се отбиват и да се хранят с твърда храна.

Така родителите ще могат да контролират какви количества изяждат децата, а и бебетата няма да станат капризни.

Рипли в продължение на 25 години е била здравен консултант при отглеждане на бебета.

В резултат на опита и изследванията си тя е разработила своя програма за хранене, наречена "Отбиване, ръководено от бебето" (Baby-Led Weaning).

Специалистката казва, че през 2002 г. Световната здравна организация е одобрила изследвания, които установиха, че кърмата или адаптираното мляко доставят всички хранителни вещества, от които едно бебе се нуждае до 6-месечна възраст.

Ако през първите шест месеца на бебето се дава друга храна, тя може да понижи хранителната стойност на млякото и дори да навреди върху здравето на детето, твърди специалистката.

След шестия месец бебетата могат да поемат обща храна в устата си и да я дъвчат.

Следователно ако им се дават пюрета, ще се забави развитието на дъвкателните умения.

Пюретата могат да предизвикат запек и да направят децата капризни по отношение на храната, когато пораснат, смята Рипли.

Проф. Дейвид Канди, детски гастроентеролог от Съсекс, предупреждава обаче, че трудно може да се посочи на каква възраст бебетата трябва да започнат да поемат твърда храна, защото дъвкателните умения се развиват с различна скорост у различните бебета.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар