Сподели в Facebook  

понеделник, 27 април 2009 г.

Черният хляб помага срещу хипертония

Жените, в чиято диета има ястия, които съдържат грубо смлени брашна, по-рядко страдат от високо кръвно налягане. Учените установили, че продължителната употреба на такъв род храни намалява риска от развитие на хипертония в последващото десетилетие.

Благотворното влияние върху сърдечно-съдовата система, намаляващо вероятността от развитие на инсулт оказват овесената каша, триците, попкорна, черният хляб, и така речените сиви сортове ориз.

Доказаное , че фибрите и други хранителни вещества, с които изобилстват споменатите видове храна, намаляват нивото на холестерина, намаляват възпалението и подобряват функциите на стените на кръвоносните съдове. До този извод стигнали учените от Харвардския университет Бостон (САЩ) въз основа на продължително наблюдение на 40000 жени-медицински работнички, което започнало през 1992 г. На миналия век. Изследователите съветват за профилактика на хипертонията да се намали потреблението на макаронени изделия от бял хляб и други изделия, които са бедни на растителни фибри.

По този начин хранителните влакна (фибрите) се оказват полезни не само за червата в борбата със запека, а и влизат в ролята на ангел хранител в борбата със заболяванията на сърцето и диабета. Не е нужно да се тъпчете с голямо количество невкусна храна. За да сте здрави е полезно на ден да изяждате около 20-35 фибри. Диетолозите казват, че хранителните влакна са полезни не само за долната част на тялото, но и за горната. Фибрите са полезни за целия организъм – от главата до петите.

По данни на учените от университета на щата Масачузетс (САЩ), употребата на фибри намалява количеството на С-реактивния белтък в кръвта, който е предвестник на инсулта и диабета. Употребата в храната на брашнени изделия от груби сортове, които съдържат голямо количество неразтворими фибри, повишава чувствителността на тъканите към инсулина, което позволява да се предотврати развитието на захарен диабет от втори тип. Учените поставят акцент върху това, че именно именно плодовете и зеленчуците, а не хранителните добавки са най-добрият източник на фибри.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар