Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Необходимо ли е безболезненото раждане?

«И в мъка ще раждаш децата си», - било казано някога си на Ева когато я изгонили от рая. Страхът oт страшната болка при раждане e една от причините поради която жените не искат да имат деца. Впрочем, съвременното акушерство предоставя избор: може да се ражда в мъки, а може и без. Но няма ли обезболяването да наруши естествените процеси в организма на родилката и бебето?

Оказва се, че майчиният инстинкт е тясно свързан с болезнените усещания при раждането. Поне при елените.

Швейцарски учени направили експеримент и дали обезболяващи на 20 женски елена. Раждането при всички самки минало благополучно, но нито една от тях не облизала новороденото, а болшинството напълно зарязали потомството си.

Като че ли няма болка – няма проблем. Само че медиците твърдят, че болката е необходима: именно тя принуждава жената да завърши родилния процес, тоест да се стреми към приклюването му – раждането на детето. Няма болка, няма и желабние да се трудиш, да напъваш. А раждането си е работа.

От друга страна всеки има различен праг на чувствителност към болка. Някои съвсем не усещат болки, а на други им иде да пълзят по стената. Под въздействието на «неуправляема» болка у родилката може да се повиши артериалното налягане, да се учести пулсът, а това означава, е ще нарастне и натоварването на сърцето. Това вреди на здравето на майката и детето.

Естественото обезболяване

Смята се, че психологически готовата за раждане жена, която умее да диша правилно, добре се представя на всички етапи на родовия процес, владееща себе си и изцяло устремена към крайния резултат, напълно може да мине и без обезболяващи.

Ето мнение на д-р Чернев, доцент по акушерство и гинекология във ВМИ – София:

«За жената, която се готви да стане майка е много важна психопрофилактичната подготовка. Има се предвид подробно да се разяснят на бременната всички особености на протичане на родовия процес, евентуалните усложнения, които могат да възникнат по време на раждането и действията на лекаря. В такъв случай жената има информация и с по-малко страх се решава на родова дейност и раждане.

Освен това, много важно нещо в психопрофилактичната подготовкa е да се обяснят на жените методите и начините на премахване на болката, методиката на самопомощ по време на раждане. Само масажът на гръбначния стълб в областта на кръста, тазовите кости, краката, умението да се отпускат и да дишат правилно по врем ен а контакциите – всичко това значително облекчава болката. При жените, които са преминали курс на психопрофилактична подготовка или които раждат заедно с психолог, се повишава прагът на чувствителността към болка, те се боят по-малко. Раждането за тях не е мъчение, а път към щастието. Жените идват да раждат не за да страдат, а за да родят здраво, любимо дете».

Изкуствено (медикаментозно) обезболяване

Назначава го акушер-гинеколог в индивидуален порядък. Например, ако организмът още не е готов за раждане, жената е уморена, й се дава акушерска наркоза (приспивателно). След като си почине и събере сили, тя ще може да рои нормално. Случва се жената просто да не чувства болка заради токсикоза – повишава се артериалното налягане. Или се наблюдава хипоксия на плода: тогава също се прибягва към наркоза за да се повиши прагът на болка и да се намали тонусът на матката. С една дума, всичко зависи от състоянието на майката и детето.

Основен компомнент на медикаментозното обезболяване са наркотичните аналгетици. При тяхното използване има два важни момента.

1. Могат да се дават само след като жената е започнала родовия процес: преминала е латентната фаза на първия период и шийката на матката има разкритие не по-малко от 3-4 см. В този случай обезболяването няма да забави родовата дейност а, напротив, ще облекчи процеса.

2. Ако до предполагаемия момент на раждането на детето са останали по-малко от два часа, наркотичните аналгетици са противопоказни. Иначе детето може да се роди в състояние на наркотична депресия, тоест то ще има проблеми с дишането (наркотичните аналгетици потискат дихателния рефлекс, и първото поемане на дъх ще бъде много трудно).

Не трябва да се злоупотребява с тези обезболяващи лекарства защото, според изследвания на шведски медици, при подрастващите чиито майки са получили при раждането морфиноподобни препарати, рискът от развитие на наркомания нарасва пет пъти. В нервната система на детето е «запомнено» действието на наркотичния аналгетик. И е достатъчно само веднъж да пробва и става бързо и силно привикване.

Сега за обезболяване при раждане все по-често се използва епидуралната анестезия, в това число и при жени с усложнения при протичане на бременността, както и при жени, които не са психически добре настроени към раждането. Такова обезболяване се прави малко преди раждането на детето, когато латентната фаа на първия период на раждането е завършена и не е желателно използването на наркотични аналгетици.

Същността на метода е следната: Бременната сяда или ляга с приведен гръб, прави се местно обезболяване на кожата в долната част на гръбначния стълб. След това през тънка игла се поставя много фин катетър в епидуралното пространство извън обвивката на гръбначния мозък, през който се вкарва обезболяващият медикамент. Нито иглата, нито катетърът достигат до гръбначния мозък и могат да го увредят. Ефектът на обезболяване настъпва след 5-10 минути. Катетърът се оставя на мястото през целия период на раждането, което позволява аналгезията да се удължи или да се задълбочи в случай на нужда, ако се наложи цезарово сечение. През цялото време бременната е в съзнание.

Недостатъци на метода:
- в болшинството случаи епидуралната анестезия спира или отслабва родовата дейност, тоест с такова обезболяване обикновената родова дейност автоматично се превръща в родова дейност със стимулация;

- предизвиква главоболие и болка в областта на гърба, които преследват жената доста дълго време.

Но има случаи, при които няма да мине без епидурална анестезия. Например, когато раждането започва, а шийката на матката не е готова или при така наречената ригидна шийка още в първия период на раждането (такава шийка е спазмирана и почти няма разкритие). В тези случаи епидуралната анестезия става истинска «вълшебна пръчица», защото намаляват болковите раздразнения, жената се отпуска, значи че се отпуска и шийката на матката и по-нататък раждането протича нормално.

Раждането е силно преживяване, което, при правилен подход, може да стане позитивен спомен в съзнанието на жената. Сред усещанията, които е съдено на жената да има по време на раждане, болката не трябва да бъде доминираща. Трябва да се отнесем към възможното й присъствие не като към неизбежно изпитание, а като към добър съветник. Та нали именно болката подсказва на жената, че трябва да помогне на тялото си да изпълни нелеката работа.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар