Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Безплодие

От безплодие страдат милиони хора и причините са Многобройни. Всяка десета здрава двойка се нуждае от около година, за да забременее жената, а всяка двадесета - от две години. Всяка шеста двойка се консултира с лекар заради безплодие, но някои от тях могат да се сдобият с дете, ако променят начина си на живот и използват природолечение в домашни условия.

.
Съществуват три основни причини за появата на безплодието:
• Понижено количество сперматозоиди и/или намалената им подвижност, както и необичайната им структура.
• Проблеми с овулацията, често поради синдрома на поликистозните яйчници или хормонален дисбаланс, съпроводен от образуването на кисти в яйчниците.
• Нарушена проходимост на фалопиевите тръби, понякога получена в резултат от тазово-възпалителна болест.

Други причини за проблема са: заболявания на матката, ендометриоза и слуз в шийката на матката, която възпрепятства навлизането на сперматозоидите. Влияние оказват също и тютюнопушенето, приемът на алкохол и контактът с пестициди или други отрови, както и определени медикаменти. Освен това при жените плодовитостта намалява с възрастта и колкото повече една жена отлага този момент, толкова й е по-трудно да забременее.

ПРОФИЛАКТИКА
Някои проблеми, свързани със стерилитета, могат да се разрешат успешно чрез подобряване на общото здравословно състояние на двамата бъдещи родители.

При множество двойки, които смятат, че страдат от безплодие, всъщност проблемът е съвсем различен. Налице е многократно зачеване, но всеки път оплодената яйцеклетка или ембрионът загива. Това се дължи на спонтанен аборт в началото на бременността или защото оплодената яйцеклетка не се е захванала добре в матката.

КАК ДА ЗАЧЕНЕТЕ ПО-ЛЕСНО
За да дадете възможно най-добър старт на нероденото бебе, се придържайте към следните правила поне 6 месеца преди планираната бременност. Съветите са полезни и ако не страдате от безплодие.

Хранителен режим: Недостигът на някои съставки (фолиева киселина, селен, цинк, незаменими мастни киселини, витамин С, Е и В комплекс) в хранителния ви режим се свързва с безплодието. Включете в менюто си продукти, богати на тези вещества (вж. статията). Измивайте внимателно и белете плодовете и зеленчуците, за да премахнете пестицидите. Ако е възможно, ползвайте екологично чисти органични храни.

Кофеинът в големи количества има значение за безплодието у мъжа и жената. Ограничавайте се до максимум 300 мг дневно и имайте предвид, че някои лекари снижават допустимото количество до 100 мг. Нормална чаша кафе съдържа към 100 мг кофеин, чаша нескафе - 60 мг, а чаша чай или метална кутия кока-кола - 40 мг. По непотвърдени данни от проведени наскоро изследвания жени, които консумират повече от половин чаша черен или зелен чай дневно, увеличават значително шансовете си за забременяване.

Хранителни добавки: Понякога е трудно нужните за организма вещества да се набавят единствено от храната, затова се препоръчва приемът и на добавки. Преди да ги ползвате обаче, е добре да се консултирате с лекар.
• Жените по принцип се нуждаят от допълнително количество фолиева киселина (400 микрограма дневно) от деня, в който решат да забременеят, до 12-ата седмица на бременността, като някои експерти препоръчват тя да се взема чак до раждането. Ако сте имали (или сте абортирали) бебе със спина бифида, увеличете дозата до 4 мг дневно.
• Желязото също е полезно и е включено във витамините с добавки за бременни.
• Ако режимът ви на хранене не е балансиран, имате тегло под нормата, пушите, употребявате алкохол или пък сте претърпели спонтанен аборт, приемайте мултивитамини и минерали за жени, които се опитват да забременеят. Посъветвайте се с лекар дали се нуждаете от допълнителни добавки. За мъжете са подходящи всякакви мултивитамини.
• Веществото Ь-карнитин, подобно на аминокиселина, е подходящо за мъже, тъй като увеличава броя на сперматозоидите и повишава подвижността им.
• Приемът на 100-250 мг женшен или 100— 300 мг сибирски женшен 2 пъти дневно увеличава броя на сперматозоидите и подобрява спермообразуването.

Телесно тегло: Препоръчва се двойката да поддържа оптимално телесно тегло според ръста на партньорите. Жените с килограми над нормата по-често страдат от безплодие поради увеличения риск от синдрома на поли-кистозните яйчници и голямата вероятност за спонтанен аборт, ако развият диабет вследствие на пълнотата си. Жените с тегло под нормата имат проблеми с овулацията или тя е невъзможна. При мъжете, страдащи от свръхтегло, по-често се среща стерилитет, защото излишните мазнини имат значение за намаленото производство на сперматозоиди.

Алкохол: Злоупотребата с алкохол уврежда спермата и яйцеклетките и провокира спонтанните аборти. Някои експерти препоръчват пълно въздържание от алкохол. Други допускат максимум до 2 чаши 2 пъти седмично, например вино. За да се избегне рискът от фетален алкохолен синдром, жени, правещи опити да заченат, не трябва да консумират алкохол.

Упражнения: И двата пола имат нужда от умерено физическо натоварване поне 5 дни в седмицата. Това подобрява циркулацията на кръвта, включително и през репродуктивните органи За жените е изключително важно да осигурят добър приток на кръв към яйчниците. Но прекалената физическа активност може и да намали репродуктивните способности.

Масаж за снемане на стреса
Стресът влияе негативно на репродуктивните способности на мъжете и жените. Успокояващият масаж снема напрежението (вж. статията)

Контрацепция: Поне 3 месеца преди планираното зачеване спрете контрацептивите и дотогава използвайте само бариерния метод за предпазване от забременяване.

Овулация и секс: Открийте кога в месеца настъпва овулацията чрез специален набор от аптеката или като измервате температурата си всяка сутрин и отбелязвате незначителното покачване, което я съпътства. В течение на следващите месеци през седмицата преди овулацията и ден-два след повишаването на температурата правете секс веднъж дневно, за предпочитане сутрин след събуждане.

Тютюнопушене: То намалява репродуктивните способности на организма и увеличава риска от спонтанен аборт. Пушенето по време на бременност може сериозно да навреди на плода. Ако не успеете да откажете цигарите веднага, опитайте поне да намалите броя им и потърсете специализирана помощ.

Справяне със стреса: Стресът потиска овулацията и намалява броя на сперматозоидите. Опитайте стратегиите за справяне с него и техниките за отпускане (вж. статията) както и йога и медитация.

На работното място: Службата ви може да крие опасности за вас, докато се опитвате да забременеете.
• Проверете дали работодателят ви е взел мерки за безопасност, например ако задълженията ви са свързани с излагане на вредни химикали или лъчение.
• Ако мъжете работят седнали дълго време, особено с кръстосани крака, или ако са изложени на директна топлина, може да се получи пренагряване на тестисите, което пречи на производството на сперматозоиди.
• Някои типично женски професии, като стоматологична сестра например или работничка или служителка в текстилно предприятие (в тесен контакт с текстилен прах) статистически предполагат повишен риск и проблеми при зачатие.
• Има офиси, в които липсва достатъчен приток на свеж въздух, налице е и завишено ниво на електромагнитни излъчвания на свръхниски честоти (от компютри и друго електрооборудване).
• Възможно е в дома ви или в офиса да съществува висока концентрация на вредни химически вещества като формалдехид, който се излъчва от синтетичните покрития на пода, стените и мебелировката. Ако живеете или работите в такава обстановка, се старайте непременно да прекарвате повече време навън на чист въздух.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА ЖЕНИ
Преди да пристъпите към прием на медикаменти, съобщете на лекаря си, че се опитвате да забременеете, защото някои от тях са вредни за плода. Ако се налага да ви правят рентгенова снимка, също информирайте лекаря, зъболекаря или рентгеновия лаборант, за да се вземат мерки или при възможност да се отложи рентгенографията.
Лекарства
Избягвайте лекарствата, ако не са наложителни, включително и тези, които се отпускат без рецепта.

Имунизации
Ако е възможно, жените да се въздържат от имунизации с живи ваксини (срещу дребна шарка, заушки, рубеола, полиомиелит и жълта треска) по време на бременността и 6 месеца преди зачеване. Споделете с лекаря си, ако забременеете след слагането на подобна ваксина.
Билки, етерични масла и хранителни добавки
Винаги се съветвайте с лекар, преди да ги използвате по време на бременност или докато се опитвате да заченете.

СЪВЕТИ ЗА МЪЖЕ
На мъже със съмнения за стерилитет се препоръчва:
• Да избягват бирата поради съдържащите се в нея естествени естрогени, които намаляват броя на сперматозоидите.
• Да намалят консумацията на месо, млечни продукти, боб и грах, които също може да съдържат естрогени.
• Да избягват горещи вани. Производството на сперматозоиди е по-ефективно, когато тестисите са охладени.

В дома и градината: Много домакински продукти или препарати съдържат вредни химически вещества, които влияят негативно на репродуктивните способности на организма.
• Не вдишвайте парите на хлорорганични пестициди (например спрей против бълхи при домашни животни) и не се докосвайте до препарати, съдържащи пестициди.
• Не вдишвайте дима от горяща пластмаса, съдържаща поливинилхлорид (РУС).
• Не сваляйте сами стара боя, която може да съдържа олово.
• Не вдишвайте изпаренията от разтворители, лепила, флумастери и бои.
Избягвайте инфекциите: Изключително важно е да се постараете да се пазите от заразни заболявания както по време на периода на зачеване, така и през цялата бременност.
• И двамата партньори следва да избягват хора с настинка, кашлица, грип, болести на детската възраст или вирусни инфекции.
• Поне 6 месеца преди да предприеме опити за забременяване се препоръчва жената да провери дали има имунитет срещу рубеола и при нужда да се ваксинира.
• Консултирайте се с лекар за предпазни мерки срещу токсоплазмозата - инфекция, която може да увреди плода. Ако имате котка, е добре друг да почиства тоалетната й, но в случай че това не е възможно, ползвайте маска и предпазни ръкавици. Мийте внимателно ръцете си, след като сте пипали сурово месо и го консумирайте само след продължителна термична обработка.
• Вземете мерки против листериозата - заболяване, което уврежда плода и води до спонтанен аборт. За целта избягвайте консумацията на пастет, меки и сини сирена, сирене фета, размекнат сладолед, непастьоризирано мляко, готови птичи продукти и салати, пакетирани замразени храни, които нямате възможност да загреете добре.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Ако сте жена под 35 години и от година се опитвате безуспешно да забременеете, или сте над 35 години и от 6 месеца не успявате да заченете.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар