Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Бъдещето на човека зависи от теглото му като бебе

Най-често проблеми със здравето имат родените под 2,5 кг, твърдят учени.

Бъдещото развитие на човек е в пряка зависимост от това колко килограма тежи при раждането си. Неприятностите се гарантирани за децата, които в момента на своето раждане са тежали по-малко от 2,5 кг. Този парадоксален извод направиха изследователи от университета на щата Мичиган, САЩ.

Според тях децата, родени с ниско тегло имат с 30% по-малки шансове за отлично здраве през детството, като в повечето случаи този проблем се задълбочава с времето. Така този процент при тях в зряла възраст се увеличава до 70.

В началните класове такива деца се справят често лошо по математика, четене и други основни предмети.

Според направената от американските специалисти статистика, хората, родени с ниско тегло имат и по-малък шанс за успех в професията и като правило са с по-ниски доходи - с около 10% в сравнение с останалите им връстници на 25-годишна възраст. На 35 години тази разлика се увеличава до 15,6%, а на 37-56 годишна възраст – до 22%.

Част от обяснението на този парадокс според учените е в това, че бебетата с тегло под нормата са появяват на бял свят най-често в бедни семейства: “Това се отразява не само на здравето на детето (тези семейства често нямат добри медицински застраховки, рядко посещават лекари), но и върху неговото хранене, образование и развитие.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар