Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Хранителните предразсъдъци нанасят непоправими щети на здравето!

Медицината, както иронично отбелязват лекарите, се отнася към онези научни сфери, в Между другото, болшинството хора си причиняват увреждания понеже се подчиняват на някакви, незнайно откъде взети предразсъдъци, особено когато става дума за самолечение и избор на диета.

Последното е особено актуално днес, когато навсякъде се тръби за затлъстяването и много, най-вече млади хора са кто обсебени от идеята за усъвършенстване на фигурата си. След направени изследвания на хранителните предпочитания на населението, учените направо били шашардисани от това доколко могъщи, но и нелепи са заблудите, които царят в тази сфера. Оказало се, че милиони хора във Великобритания, например, сами са си поставили диагноза за непоносимост към една или друга храна или продукти. И съответно са спрели да ги употребяват.,

Тази мания за отказване от полезното, още повече от вещества, които участват в обмена, възникна на фона на всеобщия страх от хранителните алергии. Наистина, алергетиците стават все повече и повече от година на година, но паралелно с тях се увеличава и армията на мнителните хора, чиято диета е лишена от важни хранителни вещества поради някакви необосновани предубеждения.

Както успели да установят британските учени, в болшинството т случаите от менюто отпадали ключови продукти, чиято липса в ежедневното меню оказва крайно негативно въздействие върху здравето на човека.
По приблизителни данни в Обедненото Кралство има около 12 милиона души, които са се отказали от употребата на важни продукти поради непоносимост към тях. И около четвърт от всички тези британски граждани се заблуждават като смятат тези продукти за вредни за здравето си. Освен това експертите, направили изследването , подозират, че останалите 9 милиона човека също могат да станат жертва на такава заблуда или излишна мнителност.

Както показва проведеното в рамките на изследването социологическо проучване, почти 40% от 1500-е респондента предполагат, че непоносимостта към някакъв вид храна е модна и актуална, понеже това е диагноза, която се поставя от престижни диетолози на холивудските знаменитости. Например, таблоидите съобщават нещо от рода на: актрисата Рейчъл Вайз не може да яде пшеница, телевизионната водеща Керъл Уодърман страда от неспособност на организма й да усвоява нишесте, а бившата жена на певеца Род Стюарт Рейчъл Хънтър не понася лактоза и напълно се е отказала от употребата на млечни продукти в храната.

А що се касае до подражателите на своите кумири, то по някава си причина сред тях господства убеждението за вредността на грейпфрутите и сушито. .Учените вече бият тревога заради масовото тазпространение на тази диетична мания. Непоносимост на конкретен вид храна не означава непременно хранителна алергия! Съвсем различно е когато след употребата на дадена храна човек започва да се задъхва, почервенява, подпухва или се изрива. И съвсем друго е когато страда от лошо храносмилане, предизвикано от неспособността на организма да усвои дадено вещество.

Наистина, симптомите на непоносимост на продукта съвсем не са приятни – това може да са силно гадене, тежест в стомаха, затруднено дишане, повръщане. Но всъщност тези симптоми, които много хора са склонни да приписват на непоносимост към дадена храна, може да имат съвсем различна причина. И тогава отказът от тази храна да не донесе полза, а да стане причина за увреждане понеже истинската прчина не е открита и следователно не се и лекува.

Диетолозите съветват непременно да се консултирате с лекар, който е специалист по хранителни алергии и да направите всички необходими анализи вместо да ограничавате самостоятелно менюто си на база на информация, получена от вестниците. «Вие можете да се откажете от койтои да е хранителен продукт, предупреждава диетологът Таня Хафнер, - но вашият организъм така или иначе се нуждае от него и затова след време ще се появят здравословни проблеми».
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар