Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Отрицателният резус фактор не е пречка да родите!

В много случаи едва в началото на бременността, а понякога и доста по-късно, се разбира, че родителите имат не само различни кръвни групи, но и жената е с резус-фактор положителен, а мъжът е с отрицателен. Възможно ли е да се роди здраво дете при такава несъвместимост?

"Опасенията са оправдани, но и силно преувеличени, - смята специалистът по реконструктивнай ендокринология, кандидатът на медицинските науки Маргарита Антонова. – Нека първо да видим какво представлява резус-конфликтът, а за целта ще се обърнем към генетиката.

При зачатието става сливане на женска и мъжка полови клетки – яйцеклетка и сперматозоид. Всяка от тях носи по 23 двойки хромозоми, които се състоят от гени – единици наследствена информация, всяка от която отговаря за определен признак (цвят на очите, форма на ушите и т.н.), в това число и за резус-фактора.

Природата е така устроена, е едни гени са по-силни (доминантни), а други, отговарящи за същият този признак, са по-слаби (рецесивни). При сливането на половите клетки в момента на оплождане, се срещат два ена, които отговарят за един и същи признак, но у потомството ще се появят чертите на по-силният от тях.

Известно е, че генът който отговаря за наличието на резус-фактор («резус положителен ген», Rh +), е доминантен, а генът отговарящ за неговото отсъствие («резус отрицателен ген», Rh -) – рецесивен. При съчетание на два Rh + гена или eдин Rh + и eдин Rh - гена, детето ще се роди резус-положително.

Но при съчетание на два рецесивни гена човекът ще се роди резус-отрицателен. Това е много рядко явление и затова на света резус-отрицателните хора са едва 15% от популацията.

На практика, ако в организма на резус-отрицателния човек попадне кръв на резус-положителен, то първият ще започне да изработва антитела към резус-фактор, тъй като имунната система е започнала да се бори с появилата се инфекция.

При това се изработва доста здрав имунитет – за цял живот.
Ако отново прелеят на резус-отрицателен човек резус-положителна кръв, то имунната реакция на организма ще бъде толкова мощна, че ще се развие резус-конфликт, който може да има много сериоани последствия, дори и смъртен изход.

Когато резус-отрицателна жена е бременна за пръв път с резус-положително дете, произтича постепенна имунизация на нейния организъм, но изходът от бременността при задължителното лекарско наблюдение е благоприятен. Но ако забременее за втори път, тогава вече нейният организъм ще отговори с възможно най-силната имунна атака срещу плода.

В този случай са възможни усложнения от вида на спонтанен аборт, раждане на дете с тежка жълтеница и др. подобни. Но това, подчертавам, е само при втора бременност. С първото дете всичко ще бъде наред. Ако жената е резус-положителна, а мъжът не, въобще не трябва да има никакъв резус-конфликт. Така че резус-факторът не винаги е рисков фактор.»

Резус-конфликтът е възможен:

- при повторно преливане на резус-положителна кръв на резус-отрицателен човек;

- при повторна бременност на резус-отрицателна жена от резус-положителен мъж, независимо от това как е завършила първата бременност;

- при първата бременност на резус-отрицателната жена от резус-положителния мъж, ако по-рано са й преливали кръв от резус-положителен донор.

Резус-конфликтът е невъзможен:

- при преливане на резус-отрицателна кръв от резус-положителни хора;

- при бременност на резус-положителна жена от резус-отрицателен мъж;

- при бременност на резус-отрицателна жена от резус-отрицателен мъж и ако в миналото не са й правени никакви преливания с резус-положителна кръв.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар