Сподели в Facebook  

петък, 24 април 2009 г.

Солта вреди на сърцето и бъбреците

Над един милиард души по света имат високо кръвно налягане и над половин милиард - хронично бъбречно заболяване. Тези данни съобщиха наши водещи специалисти по време на Световния бъбречен ден, който тази година беше отбелязан в над сто държави за четвърти път. Високото кръвно налягане и хроничните бъбречни заболявания са тясно свързани по различни начини. Артериалната хипертония може самостоятелно да доведе до хронично бъбречно увреждане. Това е втората по честота причина за диализно лечение след захарния диабет. Освен това, тя ускорява развитието на бъбречните заболявания, предизвикани от други причини. Самото бъбречно заболяване пък много често е причина за високо кръвно налягане. Над 80% от хората с хронично бъбречно заболяване, независимо от причината му, имат артериална хипертония в даден стадий на своята болест.

Когато не бъдат открити навреме, хроничните бъбречни заболявания водят до прогресивна загуба на бъбречната функция и в крайна сметка - до необходимост от поддържане на живота със скъпите заместващи бъбреците методидиализа и бъбречна трансплантация. Тревожно е, че огромната част от болните с хронично бъбречно заболяване не знаят, че имат такова. В българско епидемиологично проучване само 12,3% от хората знаели, че го имат. А то може да бъде открито рано, тогава, когато лечението му е възможно. Поради тясната връзка между артериалната хипертония и бъбречните заболявания редовното изследване на бъбреците е задължително при всеки хипертоник.

Много важен фактор за неприемливо високата честота на артериалната хипертония и на хроничните бъбречни заболявания в съвременното общество е прекалената употреба на сол. По данни на СЗО намаляването на приема на сол с 6 г дневно може да снижи с около една четвърт смъртността от мозъчен удар и с около една пета - от сърдечен инфаркт. Отнесено към сегашната смъртност от тези заболявания по света, това означава всяка година да умират над 2,6 милиона души по-малко!

За голямо съжаление, ограничаването на солта е трудна задача, тъй като около 75% от нея се намират в обработените продукти - консерви, колбаси, сирена, хляб, подправки, сосове. Около 10% е в пресните продукти и само 15% е тази, която добавяме към храната при готвене или ядене.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар