Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Ултразвковата диагностика предизвика демографски срив

Широкото внедряване на ултразвуковите методи за изследване в акушерството и гинекологията позволиха да се съкрати смъртността на майката, така и при плода. Да, но пък в Индия използването на ултразвукова диагностика стана причина за истинска демографска криза .

Причина за тази неадекватна реакция на прогреса на медицината се оказа индийската традиция, според която родителите на невестата са длъжни да дадат на родителите на жениха голяма зестра. Освен това, по индийско поверие, раждането на дъщеря е наказание за извършени грехове. Съответно болшинството от индийските семейства приемат раждането на дъщери като катастрофа и правят всичко възможно да я предотвратят.

И макар и прекъсването на бременността поради нежеланието на майката да роди дъщеря е противозаконно, всяка година след посещението при акушер-гинеколога и провеждане на ултразвуково изследване хиляди жени правят аборти. В резултат на това в някои райони на страната съотношението между половете сред младежта достига до невероятните цифри – 2 към 1 и повече.

Властите на страната правят всичко възможно за да изкоренят подобни предразсъдъци. Но въпреки факта, че за този проблем се заговори още преди 10 години, още когато в индийските клиники се появиха първите апарати за УЗИ, засега няма никакви положителни тенденции. А индийските ергени ще трябва да си търсят булки в други страни – броят на такива «транснационални» сватби за последните години нарастна цели 3 пъти .
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар