Сподели в Facebook  

понеделник, 13 април 2009 г.

Най-чести оплаквания при нормална бременност

Оплаквания има всеки здрав човек, включително жената с нормална бременност. Ето най-честите от тях.

БОЛКИ
Болки, които се усещат в областта на бременната матка, не винаги са признак за заплаха от аборт или преждевременно раждане, но винаги изискват консултация с акушер-гинеколог. Освен от такива болки, по време на бременността жените страдат по-често от:

Зъбобол. Това е така, защото нероденото бебе консумира много калций. Организмът на бременната изпитва калциев недостиг, който води до поява на кариес. Важно е да се знае, че бременността не е пречка за каквато и да е намеса на зъболекар, включително за прилагане на зъболекарска местна упойка. Единствено условие е жената да няма свръхчувствителност към лекарствата, които се използват за упойка.

Главоболие. Това оплакване най-често се дължи на емоционално претоварване или преумора. Важна причина е преумората на очите. Тя се получава след прекалено много гледане на телевизия, взиране в екрана на компютъра, четене, шев. При поява на главоболие, бременната задължително трябва да провери кръвното си налягане. Понякога главоболието се причинява от ниско или повишено кръвно налягане. Това са много сериозни смущения в хода на бременността и налагат незабавна консултация с личния лекар или с акушер-гинеколог.

Болки в гърба. Ако такива болки са в областта на кръста, ако се появяват често една след друга, на равномерни интервали и особено ако се придружават с чувство за втвърдяване на матката, консултацията с акушер-гинеколог не търпи никакво отлагане. Най-вероятно е да са започнали маточни контракции. Ако болките са постоянни или се появяват след преумора, продължителен прав стоеж, заемане на неудобна поза – причината по-скоро е в ставите и мускулите. По време на бременност (особено през втората й половина) опорно-двигателният апарат търпи повишено механично натоварване. Освен това, при около 75 % от бременните е налице разхлабване на тъканите, които изграждат ставните връзки.

Болки в ръката. Някои състояния, които са обект на внимание от страна на ортопеди и невролози („рамо-ръка” синдром, синдром на карпалния тунел) се явяват като преходно оплакване по време на бременността и изчезват безследно след раждането.

Болки в мускулите на краката. Недостигът на калций и недостигът на магнезий могат да причинят болезнено схващане (крампи) – най-често в мускулатурата на крака. Приемането на хранителни добавки, съдържащи калций и магнезий предпазват от това неприятно оплакване.

Болки в ануса. Бременността предразполага към развитие на хемороиди. Много от бременните страдат и от запек, който прави хемороидите още по-трудно поносими. За повлияване на хемороидите е необходим лекарски съвет, но по отношение на запека бременната може да се справи и сама. Необходимо е храната й да включва повече влакнести храни – пресни зеленчуци и плодове, специални видове хляб ("Бонус" и подобни), овесени ядки (мюсли). Допустимо е приложението на недрастични очистителни средства – отвара от майчин лист, сладко от рози, компот от сушени сливи. От очистителните, които купуваме от аптеката, може да се наблегне на течния парафин (по една супена лъжица сутрин -- не е вкусно, но със сигурност е безвредно).

ПОВРЪЩАНЕ (гадене, повишено слюноотделяне)
Повръщането след третия месец на бременността изисква консултация с личния лекар или с акушер-гинеколог.

Повръщане през първите три месеца на бременността също изисква консултация с личния лекар или с гинеколог -- ако е прекалено често, мъчително или ако е довело до обезводняване на организма. Признак на обезводняване е намалената честота на уринирането, намаленото количество на урината и промяна в цвета й (потъмняване).

Ако повръщането през първите три месеца на бременността не буди специални тревоги, борбата с него се състои в избягване на мазни и газообразуващи храни, както и на преяждане с всякакви храни. Понякога е от полза временният отказ от кафе и от всички видове сирене и кашкавал. Приложението на каквито и да било лекарства става само по лекарско предписание.

За облекчаване на сутрешното гадене и повръщане бременната може да прибегне до следното: на нощната й масичка я чакат 1-2 солени бисквити (сухар) и чаша чай без захар, които тя приема преди да е станала.

БЕЗСЪНИЕ
При бременност нощният сън често е нарушен. Пречат му следните фактори:

>> нервно напрежение
>> болки (дискомфорт) в ставите и мускулите
>> стомашни киселини
>> позиви за уриниране през нощта
>> детски движения.

Безвредните сънотворни лекарства, които се дават на бременните, често са с ниска или липсваща ефективност. Това налага бременната да поспива и през деня.

БЯЛО ТЕЧЕНИЕ
По време на бременност, съдържанието на влагалището често е по-обилно и белезникаво. Това се приема за нормално. Бременната трябва да се усъмни за болестно състояние (възпаление), когато се добавят допълнителни усещания като сърбеж, болки, зачервяване на външните полови органи, неприятна миризма. Особено характерна е неприятната миризма, долавяна непосредствено след секс.

Съмнението за възпаление във влагалището трябва да отведе бременната при акушер-гинеколог, защото такова възпаление носи повишен риск от аборт или преждевременно раждане.

СТРИИ
Различните мехлеми и кремове, предназначени за предпазване от стрии, понякога облекчават субективните оплаквания – чувство за разпъване, сърбеж.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар