Сподели в Facebook  

петък, 24 април 2009 г.

Пролетната умора е опасна за хипертониците

Пролетта е сезон, в който природата се събужда. Тя е определяна като символ на любовта, цъфтенето на цветята. Но в същото време тя е и сезон на продължаващите настинки, безсънието, лошото настроение... Организмът не реагира еднозначно на смяната на годишните времена. Есенното мрачно настроение се обяснява с влошаването на времето и с недостига на топлина и светлина. Но защо тези неприятни усещания се повтарят и през пролетта? Всички живи същества се подчиняват на биоритмите.

В зависимост от тях се променя и нашето здравословно състояние, интелектуалните ни възможности и настроението. А конкретна причина за това са промените в концентрацията на хормоните в кръвта.

От тази гледна точка зимата и лятото са относително стабилни периоди, но през пролетта и есента организмът е в преход - той се пренастройва. През пролетта се ускорява обмяната на веществата, клетките растат активно, а това разстройва дейността на някои органи. Затова се изострят и някои здравословни проблеми – особено гастрити и язви хипертония

През пролетните месеци храносмилателната система започва да работи по-активно, но се отделят по-малко защитни ферменти. Ако човек е изложен на по-голям стрес през този период, рискът за здравето нараства. Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Изследвания показват, че и мозъкът функционира различно през различните сезони. Така например през зимата са особено активни областите в него, които отговарят за възприемането и обработването на информацията, а тези, които са ангажирани с вземането на решения, са затормозени. През пролетта нещата се обръщат, нарушава се цикълът "възприятиедейност". В резултат на това възникват сънливостта, равнодушието и лошото настроение. Според психиатрите сезонните депресии зачестяват на възраст 20-30 години, като при жените те са 2-3 пъти по-често срещани, отколкото при мъжете. По мнение на доста специалисти в основата на този тип разстройство стоят промените в осветеността. Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето - тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината на очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните. Според други мнения повечето пролетни проблеми и постоянните настинки са един от сигналите за недостиг на аскорбинова киселина. Богати на този витамин са шипката, касисът, цитрусовите плодове, киселото зеле.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар